Senioren Journaal van vrijdag 1 mei
Veilig op bezoek met Kom op Visite-kar
Stichting Jo Visser fonds heeft gisteren de eerste Kom op Visite-kar (voor veilig bezoek) overgedragen verpleeghuis Laurens Stadzicht in Rotterdam. Het fonds heeft de ontwikkeling van de Kom op Visite-kar mede gefinancierd en stelt de eerste twee exemplaren kosteloos beschikbaar aan zorgorganisaties. Vandaag wordt een Kom op Visite-kar aangeboden aan verpleeghuis Randerode in Apeldoorn. Bezoekers kunnen de bewoner zien en spreken en ook aanraken via zgn. ‘laboratoriumhanden’.
Consequenties stopzetten hulp in coronatijd
Montferland trekt de indicatie in van ouderen die huishoudelijke hulp weigeren uit angst voor corona. Ouderen, zorgverleners en de politiek zijn zeer kritisch, schrijft De Gelderlander. De gemeente heeft zorgbedrijven per mail laten weten de indicatie in te trekken van mensen die hulp weigeren. Ook wordt gevraagd om gegevens door te spelen van klanten die hun hulp niet meer binnenlaten. ‘We gaan dan opnieuw indiceren en stellen dan uitdrukkelijk de vraag hoe men tijdens de coronatijd het huis schoon heeft gehouden.’
Enquête over bezoek verpleeghuizen
KBO-PCOB gaat mantelzorgers en andere naasten van verpleeghuisbewoners in een enquête vragen wat het met hen doet, dat ze niet op bezoek mogen bij hun dierbaren. Het kabinet neemt volgende week een besluit over een aangepaste bezoekregeling voor verpleeghuizen. Directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de enquête bedoeld is “als input” voor de minister.
Verpleegkundig specialist ouderenzorg
Verpleegkundig specialisten ouderenzorg kunnen de druk op de huisartsenzorg verlichten nu. Nederland vergrijst, aldus een artikel in De Eerstelijns. Huisartsenpraktijk De Linie in Doesburg heeft twee van zulke specialisten, die de zorg op zich nemen voor de circa 178 kwetsbare ouderen in de praktijk. De lijntjes naar alle zorgverleners van de patiënt zijn kort.
Onderzoeken woonbehoeftes ouderen
Nederland is op dit moment niet in staat om de groeiende groep ouderen voldoende te faciliteren in hun (toekomstige) woon- en zorgbehoeften, stelt brancheorganisatie ActiZ. Recentelijk is er een drietal onderzoeken verschenen omtrent woonbehoefte en woonzorgprognose waarvan samenvattingen zijn te lezen op de website van ActiZ. “Deze rapporten kunnen als input dienen voor het in kaart brengen van de lokale opgave.”
Kwetsbaarder voor ondervoeding
Het coronavirus vormt niet alleen een directe bedreiging voor ouderen, het maakt ze (nu ze vaak alleen thuis zitten, zonder bezoek) ook kwetsbaarder voor ondervoeding. Daarvoor waarschuwt volgens de Telegraaf de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. De NVD is een campagne begonnen in de zorgsector om zorgverleners bewust te maken van de problematiek.
‘Ouderen niet uit verpleeghuis halen’
Inge Rathje uit Eindhoven heeft haar demente moeder Ria, die was opgenomen in een verpleeghuis, in huis genomen, uit angst voor een corona-besmetting. ActiZ, de brancheorganisatie van verpleeghuizen, heeft volgens Nieuwsuur nog geen zicht op hoeveel mensen beslissen om vanwege corona familieleden in huis te nemen, en hoopt dat de beslissing van Inge Rathje uitzonderlijk is. “We ontmoedigen mensen met plannen om ouderen uit het verpleeghuis in huis te nemen. Het is echt niet verstandig.”
Ontmoeting in de quarantainer
In containers zijn ontmoetingen bij verpleeghuizen nu toch mogelijk, beschrijft NRC. Er zijn inmiddels meerderde aanbieders van zulke containers, afkomstig uit de evenementenbranche. Zo zijn er ‘quarantainers’ van het bedrijf Flexotels. Ze zijn normaal gesproken bestemd voor festivalbezoekers die niet in tentjes willen slapen. Nadat bekend werd dat er deze zomer geen festivals zijn, is het bedrijf ‘als een haas gaan omschakelen’. Flexotels leverde aan meer dan honderd zorginstellingen, ook in België, Duitsland en Luxemburg.
Themanummer acute ouderenzorg
Het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde (‘voor iedereen gratis en gemakkelijk te lezen’) heeft een themanummer uitgebracht over acute ouderenzorg, met artikelen vanuit verpleeghuis en spoedeisende hulp van het ziekenhuis. “Ook krijgen we een (wetenschappelijk) kijkje achter de schermen bij de WijkKliniek, waar ziekenhuisbehandeling voor oudere patiënten wordt gegeven in een VVT-instelling.”
‘Toeloopjes’ door muziekoptredens
Voor de bewoners van verzorgingshuizen zijn straatmuzikanten, accordeonisten, volkszangers en schnabbelaars het enige lijntje met de buitenwereld. Groot was dan ook de verontwaardiging, zo is te lezen in de Telegraaf, toen de veiligheidsregio Noord-Holland-Noord deze week aankondigde een einde te willen maken aan de muziekoptredens voor de deuren van de verzorgingshuizen, uit angst voor „toeloopjes en drukte waardoor het virus zich kan verspreiden”. Een besluit dat een dag later werd heroverwogen omdat er een Twitterstorm vanjewelste opstak.