Senioren Journaal van vrijdag 10 april
Ambtenaar als hulp voor oudere
De gemeente Rotterdam overweegt volgens de Telegraaf ambtenaren in te zetten om eenzame ouderen bij te staan, zoals Leefbaar Rotterdam had geopperd. “De gemeente Rotterdam, welzijnsorganisaties, Trevvel en andere partners helpen ouderen en andere risicogroepen in deze periode met hun hulpvraag. Bijvoorbeeld voor hulp bij de boodschappen, of andere praktische vragen. Mochten zij aangeven dat er extra ondersteuning nodig is, zullen wij de mogelijkheden tot inzet van ambtenaren meenemen als overweging.”
‘Terughoudend met vragen hulp onbekende’
Ouderen hebben volgens moeite om tijdens de coronacrisis hulp te vragen aan onbekenden. Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit onderzoek van het Rode Kruis. Slechts 9 procent van de 70-plussers zegt het geen probleem te vinden om hulp van een vreemde te vragen. In het algemeen zou 40 procent van de Nederlanders geen hulp vragen aan een onbekende voor het doen van boodschappen, of zouden zij daarover twijfelen. Voor het uitlaten van een hond heeft 37 procent van de ondervraagden problemen om een vreemde te vragen.
Nóg meer kans op ondervoeding
Nu veel senioren in thuisisolatie zitten, wordt het probleem van ondervoeding bij kwetsbare ouderen nóg nijpender. En dat heeft zowel mentale als fysieke gevolge, aldus RTV Noord. Bij ondervoeding gaat het vooral om het verlies van lichaamsgewicht en spiermassa als gevolg van te weinig voedingsinname, van met name eiwitten en calorieën.
Zo houd je als mantelzorger overzicht
Als mantelzorger contact hebben met je alleenwonende vader met dementie kan volgens Vilans door inzet van leefstijlmonitoring, zonder camera’s, maar met sensoren. “Zo houd je als mantelzorger overzicht. Gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren moeten dan wel de mouwen opstropen en aan de slag gaan om dit voor de mantelzorg mogelijk te maken. Dat het kan bewijst de gemeente Helmond.”
‘Steeds weer kiezen tussen kwaden’
“Zowel bewoners, familie als verzorgenden zitten in een vreselijke rotsituatie,” zegt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland in Trouw over de verpleeghuizen. “Elke dag is het weer kiezen tussen kwaden op vele terreinen.” De fysieke veiligheid gaat voor, maar het is niet fijn. “Verpleeghuizen staan voor een bijna onmogelijke opdracht. Petje af voor de huizen die er toch in slagen de bewoners enigszins gerust te stellen.”
Ook verpleeghuisbewoner wordt meestal beter
Behalve onrust is er ook relativering bij de toename covid-19-besmettingen in verpleeghuizen, signaleert Medisch Contact: Ook verpleeghuisbewoners worden meestal beter, zegt een specialist ouderengeneeskunde van de Amaris Zorggroep. “Zeker de bewoners van de psychogeriatrische afdeling: die zijn gemiddeld lichamelijk minder kwetsbaar dan de mensen op de somatische afdelingen en een behoorlijk deel overleeft covid dus.”
Actie voor ouderen
De Telegraaf steunt het initiatief van Ali B en de sierteelt om senioren een hart onder de riem te steken in deze tijd van coronavirus. “Vandaag worden talloze boeketten bij ouderen bezorgd. Het is een mooi gebaar van saamhorigheid en solidariteit in moeilijke tijden. De boodschap is even eenvoudig als doeltreffend: een klein gebaar kan al een wereld van verschil maken”, aldus de krant in een commentaar. De krant werkte ook samen met Anbo, die de thuiszorg koppelde aan het bloemtransport en ook organiseerde dat thuiszorgers werden genomineerd voor een groot chocoladehart.
Slimme Zorg Thuis
Een vertegenwoordiging van zorgaanbieders, cliënten, patiënten en leveranciers met expertise op het gebied van ‘Slimme Zorg Thuis’ bundelden kennis en ervaring in één document. “Zorgaanbieders en leveranciers kunnen zo snel aan de slag met het implementeren van Slimme Zorg Thuis, zodat patiënten zoveel mogelijk de zorg kunnen ontvangen die zij voor de coronacrisis ook kregen.”
Meer binnen, minder fit
“Wij maken ons zorgen om de huidige situatie waarbij ouderen, zonder hulp, veel binnen zitten”, stelt van VeiligheidNL in het Noordhollands Dagblad. “Minder bewegen maakt minder mobiel, minder fit en minder alert. De spiermassa en reactiesnelheid nemen af, waardoor een kleine wankeling moeilijker te herstellen is en een eventuele val minder goed opgevangen kan worden.”
Investeerder voor Thuisleefgids
Het in Eindhoven opgerichte internetplatform Thuisleefgids voor langer zelfstandig thuis wonende ouderen heeft volgerns het Eindhovens Dagblad een investeerder aangetrokken. Op het platform kunnen hulpmiddelen, producten en diensten worden gevonden en vergeleken.
‘Niet alles maar even per telefoon afhandelen’
Westlandse ouderen maken zich volgens AD Haagsche Courant grote zorgen naar aanleiding van telefoontjes die ze van of namens de gemeente Westland krijgen over hun uren hulp in de huishouding. Nu door de coronacrisis geen gesprekken ‘aan de keukentafel’ mogelijk zijn, gaat het via de telefoon. De voorzitter van KBO Westland zegt: “Links en rechts probeert de gemeente allerlei sluipwegen te bewandelen en daar zijn wij niet echt blij mee. Ik heb de indruk dat het coronavirus wordt misbruikt om het allemaal maar even per telefoon af te handelen en dat verontrust me wel.”
Kwetsbaarder in het verkeer
Automobilisten ouder dan 75 jaar lopen vaker letsel op dan bestuurders jonger dan 75. Daarmee is niet bewezen dat zij slechter rijden, zegt Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in het Nederlands Dagblad: ‘Het risico op letsel bij ouderen is vooral hoger doordat zij kwetsbaarder zijn.’ Bij een ongeluk met precies dezelfde snelheid en dezelfde auto loopt een 75-plusser een drie keer hoger risico op overlijden dan een 18-jarige. De meeste ongelukken waarbij ouderen betrokken zijn, gebeuren in complexe verkeerssituaties.