Senioren Journaal van vrijdag 27 maart
Minder thuiszorg door corona
Veel cliënten die thuiszorg ontvangen, krijgen die zorg de komende tijd beduidend minder of op een andere manier dan ze gewend zijn. Niet-noodzakelijke, uitstelbare thuiszorg en huishoudelijke hulp kan op steeds meer plekken in Nederland tijdelijk niet worden geleverd als gevolg van de coronacrisis. ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties stelt dat het anders organiseren van thuiszorg nodig is omdat de extra vraag naar thuiszorg is toegenomen.
‘De zon schijnt achter de tralies’
Familieleden van bewoners van verpleeghuizen mogen hun dierbaren sinds vorige week niet meer bezoeken. Het gemis is groot, aan beide kanten, beschrijft Het Parool. “Mijn man voelt zich opgesloten. De zon schijnt achter de tralies, zegt hij.” De dochter van een 96-jarige vrouw spreekt van een groot drama. Van haar moeder hoeft het niet meer. “Zij wil het liefste dood.” De verpleeghuizen spreken van een heel pijnlijke maatregel. “Maar we konden niet anders. We moeten onze heel kwetsbare cliënten beschermen.”
89-jarige sterft alleen in huis na noodkreet
Huisartsen hebben bij De Telegraaf aan de bel getrokken omdat ze vinden dat er bij de corona-pandemie de “neiging is om zoveel mogelijk te concluderen dat iemand te gezond of te kwetsbaar is voor een test of een ziekenhuisopname.” Beschreven wordt een voorbeeld van een 89-jarige man die alleen thuis stierf aan vermoedelijk corona. De GGD had de man geadviseerd uit te zieken. Later vond men hem bij de huisartsenpost niet benauwd genoeg, weer later belde hij dat hij steeds minder lucht kreeg. Een half uur later was een arts bij hem, die alleen de dood kon constateren. “Zo snel kan je toestand dus verslechteren bij corona.”
‘Wat kon uw vader nog voordat hij ziek werd?’
De vraag ‘wat kon uw vader nog voordat hij ziek werd?’ wordt steeds belangrijker, zegt een arts van de spoedeisende hulp in Uden in de Volkskrant. ‘Het bepaalt mede wat de behandelopties zijn, hoever we gaan. We weten dat kwetsbare ouderen een langdurig ic-traject vaak niet overleven. En als ze het al overleven, dan hebben ze zo veel ingeleverd dat terug naar huis gaan meestal geen optie meer is. Probeer dit maar eens op een menselijke manier te bespreken met de patiënt en familie, terwijl je volledig in de beschermende kleding zit, inclusief mondkapje, spatbril, schort en handschoenen.’
Tv-app om contact te houden
Het Heerlense bedrijf Femly heeft een dienst ontwikkeld waardoor mensen via de televisie contact kunnen krijgen met bijvoorbeeld hun grootouders of ouders. Het concept is simpel, aldus 1limburg. De ouderen krijgen een speciaal aangepaste televisie en kinderen en kleinkinderen kunnen vervolgens via een app contact maken met de televisie. Als iemand via de app contact opneemt, is dat te zien op de tv. Een huisarts gebruikt het concept inmiddels om contact met patiënten te houden.
‘Toestanden als in Spanje zul je hier niet zien’
Hoe schrijnend zijn niet de berichten die ons bereiken uit Italiaanse en Spaanse verpleeghuizen. Ouderen die eenzaam sterven; wacht ook onze ouderen zulk leed? Hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols zegt in de Telegraaf: “De power van het Nederlandse verpleeghuis komt ons nu, in deze Covid-19 periode extra van pas.” Noodzakelijke ziekenhuisopnames vanuit verpleeghuizen zullen hier ook daadwerkelijk zinvolle opnames zijn. “Daarmee maken we niet alleen de capaciteit van de ziekenhuiszorg beter beheersbaar, maar voorkomen we ook veel onnodig en vermijdbaar leed bij kwetsbare verpleeghuisbewoners.”
Juist nu oppassen voor ondervoeding
Diëtisten in Nederland maken zich zorgen over de ouderen die nu massaal thuis moeten blijven. Want ouderen lopen altijd al kans op ondervoeding, maar nu helemaal. Op Gezondheidsnet geven diëtisten tips om ondervoeding bij een oudere te voorkomen. “Heb je een oudere waar je nu boodschappen voor doet, of aan wie je mantelzorg verleent? Houd de voeding dan extra goed in de gaten. Koop of kook eiwitrijke maaltijden of tussendoortjes.”
Coronacrisis en cliëntondersteuning Wlz
Veel cliënten in de Wet langdurige zorg (Wlz) maken gebruik van onafhankelijke cliëntondersteuning. Door de maatregelen van de Rijksoverheid is voorlopig huisbezoek en fysiek contact tussen cliëntondersteuners en cliënten niet toegestaan. “Gelukkig kunnen organisaties die onafhankelijke cliëntondersteuning aanbieden, hun dienstverlening in de meeste gevallen digitaal en telefonisch voortzetten”, melden de zorgverzekeraars.
‘Corona gehad? Doe vrijwilligerswerk’
Mensen die een lichte vorm van corona hebben gehad zouden er goed aan doen om vrijwilligerswerk te doen in de ouderenzorg. Dat zei 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol in Op1. “Natuurlijk heb ik het niet over de mensen die zwaar ziek zijn geweest, maar over de mensen die een lichtere vorm hebben doorgemaakt. Zouden daarvan niet een aantal vrijwilliger kunnen worden en gaan helpen in verzorgingstehuizen zodat die een stuk minder besmettelijk zijn?”, vraagt Krol zich af.
‘Jaren niet naar ouderen omgekeken’
“Hoeveel slachtoffers vallen door uitgestelde behandelingen?”, vraagt een lezer van de Telegraaf zich af. “De regering zegt dat we onze ouderen en kwetsbaren moeten beschermen. Helaas is hiervan de afgelopen jaren geen sprake geweest. Na afloop van de crisis zal de aandacht voor ouderen helaas weer verflauwen. Toch alle hulde aan het medisch personeel.”
De waarde van het leven
In de VS stelde een econoom: zet kwetsbare ouderen in quarantaine en zet alle anderen zo goed en kwaad als het kan weer aan het werk. President Trump wil dat het land snel van het slot gaat. We kunnen dit afdoen als poging zijn herverkiezing te redden of dat Amerikanen meer om geld dan om levens geven, is te lezen in een column in Het Financieele Dagblad.. “Je zou ook kunnen zeggen dat Amerikanen het debat durven aangaan dat Europa nu nog ontwijkt, maar onvermijdelijk wordt als de crisis aanhoudt.”
55-plussers over hun (toekomstige) woning
Een artikel in de CBS-reeks Statistische Trends beschrijft de huidige woonsituatie van 55-plussers en hun wensen en behoeften voor de toekomst. Flats, appartementen en tussenwoningen zijn populair. Een derde van de 55-plussers – en bijna een kwart van de 75-plussers – vindt de eigen woning op dit moment niet of minder geschikt bij gezondheids- of ouderdomsklachten. De woning aanpassen heeft voor de meesten de voorkeur boven verhuizen.