Senioren Journaal van woensdag 4 maart
‘OUD, je kunt het zomaar zijn!’
Ouderen die in gesprek gaan met zorgprofessionals en de uitkomsten daarvan met het ministerie delen. Over wonen, medische hulp en andere zaken die ouderen aangaan. Dat is volgens dagblad De Stentor het idee achter symposium ‘OUD, je kunt het zomaar zijn!’ dat vrijdag voor het eerst in het provinciehuis van Overijssel in Zwolle gehouden wordt. Tijdens het symposium, georganiseerd door Anders Oud 2030, Denktank 60+ Noord en Deventer Huisgenoten, staat goed en gezond ouder worden centraal. Ouderen kunnen hun stem laten horen in carrousel-gesprekken met professionals. Indirect komt hun mening bij het ministerie terecht, via de Raad van Ouderen.
Ouderen vragen massaal andere hypotheek aan
Ongekend, zo noemt hypotheekadviesbureau De Hypotheker het in Trouw: Niet eerder was er zo’n duidelijke stijging in het aantal 55-plussers dat een hypotheek aanvraagt. Al in 2019 zette de trend onder ouderen in, die ook begin dit jaar aanhoudt. De maand februari telde dit jaar maar liefst 33 procent meer aanvragen van ouderen. Het gros van de senioren koopt niet een nieuw huis, maar past de lopende hypotheek aan. Door over te stappen van hypotheek of bank kunnen zij namelijk profiteren van een fors lagere rente.
Bij je kinderen wonen
Op volwassen leeftijd de kinderen in huis nemen: steeds meer kinderen kiezen ervoor, schrijft het Nederlands Dagblad. Om mantelzorg te kunnen verlenen, eenzaamheid tegen te gaan, een oogje in het zeil te houden. De krant portretteert een gezin met een kangoeroewoning (in één huis met oma) en een gezin met een kant-en-klare mantelzorgwoning (ouders of op het erf).
Bank en zorg helpen met zelfstandig blijven
“Doordat ons leven steeds zich steeds meer online afspeelt worden ouderen vaker geconfronteerd met financieel misbruik. Maar ook langer zelfstandig blijven wonen, regie houden op de eigen situatie en dementie zijn groeiende thema’s in onze maatschappij.” Zorgorganisatie Omring en Rabobank West-Friesland slaan de handen ineen en gaan hun informatie en ondersteuning uitwisselen en (deels) gezamenlijk aanbieden aan ouderen, zodat zij langer (financieel) zelfstandig en gezond kunnen blijven.
Meer ouderen naar voedselbank
Het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank is vorig jaar landelijk met 8 procent toegenomen tot 151.000. Vooral ouderen en alleenstaanden deden in 2019 deden vaker een beroep op voedselhulp, aldus het AD. Eenpersoonshuishoudens zijn met 44 procent de grootste groep klanten.
Koor voor mensen met dementie
Zestien studenten van de opleiding Social Work in Breda richten een koor op voor mensen dementie, in verschillende stadia. Het zingen is geen doel, maar een middel. “Ze moeten kunnen ontspannen en een beetje afleiding hebben”, zeggen de studenten die meedoen aan het project DéMensen in Koor.
Iedere bewoner een polsbandje
Deuren die automatisch open gaan – of juist dicht blijven als dat beter is voor de naderende oudere in kwestie. Geen grote recreatiezaal, maar kleine ontmoetingsplekken. Een op en top duurzaam gebouw. Woonzorgcentrum Veldhuis in Apeldoorn, in het hart van de stad, is volgens dagblad De Stentor een seniorencomplex van de volgende generatie.^In deze 2020-versie van het bejaardenhuis heeft iedere bewoner een polsbandje waarvan het signaal werkt als sleutel.
Kunstclub 70+
In juli startte Kunstclub 70+ in het kleine atelier in DeGroen! een tryout en inmiddels draaien er twee groepen, meldt de Nieuwe Dockumer Courant: een groep voor ‘gewone’ senioren op en een groep voor 70-plussers met een vorm van dementie en/of psychiatrie. Voor de laatste doelgroep komt er vanaf vandaag nog een woensdagmiddaggroep bij.
Veiligheidsbeleving verschilt per leeftijd
Steeds minder Nederlanders geven aan zich onveilig te voelen, aldus het CBS. De veiligheidsbeleving verschilt per leeftijd. 15- tot 25-jarigen en 25- tot 45-jarigen voelen zich onveiliger dan 45- tot 65-jarigen en 65-plussers. Zo meldt 40 procent van de jongeren van 15 tot 25 jaar zich over het algemeen wel eens onveilig te voelen, van de 65-plussers is dat 23 procent.
‘Gok op veilig met pensioen’
Gezien de onrust die het wel of niet indexeren van de pensioenen elk jaar weer oproept, is het voor Trouw de vraag of ouderen zitten te wachten op een systeem waarin toezeggingen worden losgelaten en of mensen onder de 67 hun plannen voor hun oude dag op zo’n grillig fundament willen baseren. “Voor ouderen met een royaal pensioen en vermogen maakt het misschien niet zoveel uit. Maar de ouderen die maandelijks net aan rondkomen, gokken vermoedelijk liever op veilig.”
‘Samen in OnS Moerdijk’
De gemeente, zorginstelling Surplus en welzijnsorganisatie OnS Moerdijk zetten vanaf dit jaar samen de schouders onder Samen in OnS Moerdijk, schrijft dagblad BN De Stem. “Door de samenwerking versterken we de kennis en het aanbod in zorg en welzijn. Zo kunnen we passende aandacht en ondersteuning geven.” Inwoners die 75 of 83 jaar worden, ontvangen een brief met de vraag of zij een huisbezoek op prijs stellen. Dit geldt ook voor mensen van 55 jaar en ouder die kortgeleden hun partner verloren.
Met openbaar vervoer uit het isolement
Ouderen in Arnhem kunnen binnenkort oefenen met reizen met het openbaar vervoer. Op 19 maart komen OV-ambassadeurs (65-plussers) op het station in Arnhem, die senioren helpen met oefenen bij het reizen in de bus en de trein. Er wordt ook een proefreis gemaakt, zegt Julia Kat-Houtsma van OV-Ambassadeurs in De Gelderlander. “We merken dat er voor deelnemers soms echt een wereld open gaat. Het blijkt dat een groot aantal senioren niet weet welke mogelijkheden er allemaal zijn, het haalt hen echt uit hun isolement.’’