Senioren Journaal van woensdag 19 februari
‘Ouderen willen niet verhuizen’
Het is een mooie belofte dat in Rotterdam duizenden nieuwe woningen komen die geschikt zijn voor ouderen. Maar, zo waarschuwen de samenwerkende ouderenbonden in AD Rotterdams Dagblad, veel oude Rotterdammers willen helemaal niet verhuizen. “Zij stellen het uit.” De VVD-wethouder van Wonen wil “het gesprek op gang brengen over zelf de keuze maken als je nog je eigen keuzes kunt maken.” De CDA-wethouder van Zorg stelt dat ook de volwassen kinderen een rol hebben om met hun ouders te praten over de vraag of hun ouders wel kunnen blijven wonen waar zij nu wonen.
Kabinet wil generatietoets
Het kabinet onderschrijft de conclusies van het SER Jongerenplatform en wil het perspectief van jongeren structureel betrekken bij beleidsvorming. Daarom gaat het kabinet een ‘generatietoets’ invoeren bij de ontwikkeling van wet- en regelgeving.
Van het kastje naar de muur
Onze gezondheidszorg is niet meer gericht op mensen en hun complexe problemen. Dat schrijft Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg, in Het Financieele Dagblad. Mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd, zonder duidelijke informatie en vaak zonder perspectief. “De menselijke maat vereist dat we verschil durven maken. Dat we bereid zijn in het ene geval anders te handelen dan in het andere geval. Dat niet langer de regel leidend is, maar de problemen van de mensen zelf.”
Meer wachtenden bij CBR
Het CBR meldt volgens Hart van Nederland dat het aantal ouderen dat moet wachten in januari voor het eerst in vier maanden is gegroeid. In die maand had het rijvaardigheidsbureau bijna 173.000 aanvragen in behandeling. Een maand eerder waren dat er 155.000. Het aantal nieuwe aanvragen verdubbelde.
Toename dementie in toekomst minder?
Het aantal Europeanen met dementie zal de komende dertig jaar waarschijnlijk minder toenemen dan gevreesd werd. Dat staat volgens de NOS in een analyse van Alzheimer Europa. Deskundigen wijzen erop dat over dertig jaar toch dubbel zoveel mensen als nu de juiste zorg moeten weten te bieden, en dat er terwijl er dan minder jonge mensen zijn om de zorg te verlenen.
Kwaliteit van leven centraal
Met het vorderen van de jaren nemen in de regel ook iemands gezondheidsklachten toe. Hoe behoud je dan toch kwaliteit van leven? En hoe kunnen de arts, oudere én zijn naaste het gesprek hierover voeren en samen tot beslissingen komen? Vilans-adviseur Ruth Pel deed hier onderzoek naar.
Ouderen risicogroep coronavirus
De meeste mensen die het nieuwe coronavirus oplopen, hebben alleen milde symptomen.
Vooral oudere patiënten en mensen die al gezondheidsproblemen hadden, lopen risico. Dat concluderen onderzoekers van het Chinese centrum voor ziektebestrijding CCDC volgens het AD.
Walking football niet meer gratis
Nijmeegse 60-plussers hebben plezier met walking football en ze krijgen ook nog eens de broodnodige beweging. Maar gratis is het alleen dit seizoen nog, meldt De Gelderlander.
De gemeente Nijmegen heeft de clubs laten weten dat zij volgend seizoen waarschijnlijk extra huur moeten afdragen voor de uren walking football. “De gemeente wil toch minder zorgkosten en minder eenzaamheid onder ouderen? Hoe ze zich nu opstellen, staathaaks op dat beleid.”
Carnavalslied Oew blaas
KBO-Brabant en I4NATURE slaan op de trom voor meer toegankelijke openbare toiletten met een carnavalslied. “Het netwerk en de denkkracht van jong en oud kunnen elkaar enorm versterken. Bovendien raakt het toiletprobleem jong en oud.” De campagne moet bereiken dat de Hoge Nood app meer bekend wordt en gebruikt gaat worden. Op deze app zijn alle openbare toiletten te vinden.
Oeps, foutje, pensioen verkeerd berekend
Aan de vooravond van pensioenhervormingen neemt volgens Het Financieele Dagblad de aandacht toe voor de ‘achterkant’ van het pensioen toe: de administratie. De Tweede Kamer wil vandaag in een debat met minister Koolmees weten of de pensioenadministratie wel klopt, of dat er grootschalige problemen zijn.
‘Strengere toelatingseisen in de zorg’
ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties pleit voor strengere toelatingseisen voor nieuwe zorgaanbieders. Hierover blogt ActiZ-bestuurder Conny Helder aan de vooravond van een debat in de Tweede Kamer over de aanpak van fraude in de zorg.
Zo simpel is zorgfraude
Een van de kernproblemen van zorgfraude is volgens Nieuwsuur het gemak waarmee iedereen een zorgonderneming kan beginnen. Binnen vijf minuten schrijf je een zorgbureau in bij de Kamer van Koophandel: zonder enige eis of controle, zonder diploma of certificaat. Verzin een aantal patiënten voor je onderneming en je declareert zo ten onrechte tienduizenden euro’s.