Senioren Journaal van donderdag 13 februari
Minister: nieuwe vormen van wonen en zorg
Minister Hugo de Jonge ziet geen heil in het verzorgingshuis, zegt hij vanavond in tv-programma Zembla: “Terug naar vroeger is niet de oplossing voor morgen. Maar wat ik wel vind, is dat we op zoek moeten naar nieuwe vormen van wonen en zorg. En dat gaat op dit moment niet hard genoeg, dus dat moeten we harder stimuleren.”
‘Dit is bijna oorlogsgeneeskunde’
De huisarts hangt soms uren aan de telefoon, maar verpleeghuizen en ziekenhuizen blijken vol, verzorgingshuizen zijn verdwenen en de thuiszorg kampt met personeelstekorten. Een huisarts zegt in Zembla: “Het lijkt wel alsof iedereen ‘nee’ kan zeggen, behalve de huisarts.” Een geriater: “Ik zou geen huisarts willen zijn op dit moment. Dit is bijna oorlogsgeneeskunde.” Zembla vandaag 20.25 uur op NPO2
Slimme wijk met digitaal hek
Voor de nieuwe slimme wijk in de gemeente Waalre is een van de ideeën een digitaal hek voor bewoners met dementie, aldus Omroep Brabant. “Bewoners dragen dan een polsbandje met een alarm. Als zij te ver buiten het terrein komen, dan gaat er een alarm af bij de verplegers.” Een andere optie is het maken van interactieve pijlen op de grond om wijkbewoners individueel de weg naar andere plekken in de wijk te wijzen.
Theater ‘Niemand is hier eenzaam’
In verzorgingstehuis Anholt in Assen wordt de theatervoorstelling ‘Niemand is hier eenzaam’ van 10 tot en met 12 maart vertoond, meldt Dagblad van het Noorden. Bezoekers krijgen een koptelefoon op waarmee ze de acteurs en de muziek kunnen horen. Het is de bedoeling dat elke oudere aan een jongere wordt gekoppeld en dat zij naderhand de voorstelling met elkaar bespreken.
‘Voor zorg dementerenden op hoog niveau scholen’
Ze werkte in de zorg, toch had de alzheimer van haar man grote impact op Arda Overbeek-Mulder, schrijft zij in Trouw na lezing van het artikel van ouderenpsycholoog Sarah Blom. De laatste vijf maanden van zijn leven leefde haar man in een woongroep psychogeriatrie. “Ik schrok van het niveau van de mensen die de bewoners verzorgden. Het gaf mij bepaald geen gevoel dat ik hem in vertrouwde handen achterliet.” Haar pleidooi: laten we ons op hoog niveau scholen, anders komt de tsunami van dementerenden er straks nog bekaaider af.
Beste tevreden met deelscootmobiel
In Den Haag moeten ouderen die hun scootmobiel nauwelijks gebruiken, het voertuig met anderen gaan delen, meldt AD Haagsche Courant. Vorig jaar begon de gemeente al een proef met deelscootmobielen. Het initiatief oogstte bij bekendmaking hoongelach, maar gebruikers bleken later juist erg tevreden. Inmiddels hebben ook zorginstellingen in overleg met de gemeente al een groot aantal scootmobielen de deur uit gedaan, om op deelvervoer over te stappen.
Taxi vaak voor dichte deur
Bij het tegengaan van verspilling in de ouderenzorg wil de gemeente Den Haag paal en perk stellen aan het aantal taxi’s dat voor niets uitrijdt, is te lezen in AD Haagsche Courant. Drieduizend keer per maand staat een taxi die door de gemeente is betaald, voor een dichte deur omdat degene die de rit heeft besteld, dit vergeten is. “We hebben een heel ruimhartige regeling”, zegt de wethouder, (“er wordt bij mij wel eens geklaagd dat de chauffeur de tassen vol spullen die een dame op de Haagse Markt heeft gekocht niet naar binnen wil dragen”) maar we moeten wel kritisch zijn op de uitgaven, als we iedereen willen helpen die zorg nodig heeft.”
Dank voor opvangen weggelopen vrouw met dementie
Een Nijmegenaar heeft zich deze week ontfermd over een dementerende oudere vrouw, aldus dagblad De Gelderlander. Zij was weggelopen uit een zorginstelling en had daar gezegd dat ze naar huis zou gaan. Om de man te bedanken heeft de politie hem een bos bloemen gegeven. ‘Fijn dat er nog mensen zijn die zich bekommeren om de buren en ouderen’, zegt de politie op Facebook. Dat bericht inmiddels al honderden keren geliked.
Stoppen met roken helpt. Altijd
Moet een arts een tachtigjarige tevreden roker nog aansporen om zijn sigaretje op te geven? Dat zet toch geen zoden meer aan de dijk, is vaak de gedachte. Britse onderzoekers benadrukken volgens Elsevier Weekblad dat het zelfs na veertig jaar roken nog steeds zinvol is te stoppen. Geheel onverwacht troffen ze bij degenen die waren gestopt met roken veel onbeschadigde cellen aan, tot 40 procent van het totaalaantal longcellen.
Zeker in de Zorg moet beter
Thuisorganisatie Zeker in de Zorg heeft vier maanden de tijd om de kwaliteit van hun zorg te verbeteren. Wanneer de aanbieder, met zo’n zestig cliënten in Zoetermeer en Delft, dat niet doet krijgt het een dwangsom van vijf tot vijftienduizend euro per vier weken, schrijft het AD. De sanctie is opgelegd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De dienst heeft Zeker in de Zorg al eerder op de vingers getikt omdat de kwaliteit ondermaats is.