Senioren Journaal van dinsdag 11 februari
Gevoel van verbinding in verzorgingshuis
“Mensen die graag weer naar een verzorgingshuis zouden willen, daar heb je er heel veel van”, zegt bestuurder Jeroen Kleinjan van de Twentse zorgreus Carintreggeland in dagblad Tubantia. “Mensen zochten daar een gevoel van verbinding. Soms alleen al door koffie te drinken met elkaar.” Kleinjan stelt vast dat er veel behoefte is aan nieuwe woonvormen die het oude verzorgingshuis vervangen. “Dan gaat het om bestaande voorzieningen die misschien omgebouwd moeten worden of nieuwbouw.”
Minstens 560 ziekenhuisbedden onnodig bezet
Elke dag worden er gemiddeld minstens 560 ziekenhuisbedden bezet gehouden door een patiënt die al lang ontslagen had moeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ziekenhuizen liggen steeds voller met deze ‘verkeerde bedden’ en moeten daardoor nieuwe patiënten weigeren. Personeelstekort en wachtlijsten maken dat deze ‘verkeerde-bed-patiënten’ niet kunnen doorstromen naar een verpleeghuis, revalidatie, ggz of woning met wijkverpleging
Te goed voor ziekenhuis, te slecht voor thuis
Bedden van ziekenhuizen worden steeds vaker bezet gehouden door ouderen die er niet horen. “Vroeger vingen de verzorgingshuizen veel op, maar die zijn er niet meer”, is te lezen in NRC. Het moeilijkst onder te brengen zijn de ouderen met dementie. “Ook thuiszorg is tegenwoordig moeilijk te regelen.” In Groningen hebben ziekenhuizen de coöperatie Zorg na Zorg opgericht, die uitplaatsing van patiënten naar andere zorginstellingen regelt.
Ouderen voorrang op huurmarkt
Ouderen Beverwijk en Heemskerk die in een te grote huurwoning wonen, krijgen voorrang op de huurmarkt in hun zoektocht naar een kleinere woning. “We gaan ouderen helpen om de stap te maken naar een geschikte woning”, zegen de corporaties Woonopmaat en Pré Wonen in het Noordhollands Dagblad. Er zijn vrijwilligers als verhuiscoaches en ook is er een financiële regeling.
Netwerkbureau Langer Thuis
Vanuit het landelijke VWS-programma ‘Langer Thuis’ is een netwerkbureau geïnitieerd om regionale netwerken op het gebied van ouderen te ondersteunen. Het Netwerkbureau Langer Thuis is een informatie- en adviespunt waar professionals terecht kunnen met vragen over regionale samenwerking met de focus op ouderen
Overnames door Frans zorgbedrijf
Het Franse beursgenoteerde zorgbedrijf Korian dringt verder door in de Nederlandse markt van woonzorgcentra voor ouderen, meldt Het Financieele Dagblad. Het neemt de zorgvilla’s over van familiebedrijf Het Gouden Hart in Kampen en koopt tegelijk een aantal seniorencomplexen van de landelijk werkende Blueprint Group. Met de twee acquisities krijgt Korian er volgens het FD in één klap vele honderden huurappartementen bij in een sterk groeiende markt.
Wijkverpleging slimmer ingezet
Zorgorganisatie Omring en VGZ werken samen aan zinnige zorg voor ouderen: Omring heeft mooie en veelbelovende resultaten geboekt, die resulteren in meer kwaliteit van zorg, meer werkplezier én het vrijspelen van schaarse capaciteit in de wijkverpleging. Het gemiddeld aantal uren wijkverpleging per cliënt is met bijna 10% gereduceerd, door slimmer en anders te werken. Meer mensen met een Wlz-indicatie ontvangen passende zorg thuis. En inzet van een wijkverpleegkundige op de spoedeisende hulp voorkomt onnodige ziekenhuisopnames.
Mondzorg-advies ouderen
Bij KBO-Brabant staat deze maand tandarts Peter de Goede op woensdagmiddag telefonisch mensen te woord die vragen hebben over mondverzorging en gebit. ‘De helft van de 1,2 miljoen Nederlandse ouderen gaat niet (meer) naar de tandarts. Onder andere door fysieke beperkingen. Bij mensen met dementie spelen nog extra problemen. De mondhygiëne neemt af. Poetsen wordt vergeten of gebeurt minder grondig. Ondertussen neemt de suikerbehoefte toe, en dus het snoepgedrag’, aldus de Goede.
Langer zelfstandig thuis, hoe doe je dat?
“We willen allemaal zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, in onze eigen omgeving. Maar wat komt daar bij kijken? Welke mogelijkheden zijn er en welke partijen kunnen hierbij helpen?” In Schagen krijgen bezoekers op al deze vragen een passend antwoord op een informatiemiddag van de SBOS (Ouderenbond Schagen), het wijkteam van de gemeente Schagen, Wooncompagnie en WonenPlusWelzijn.
Opbloeien in sociale moestuin
Eigen Spijs, de overdekte moestuin van Agnes en Ben van den Berg in De Lier, moet ‘sociaal behoeftigen’ samenbrengen, schrijft het AD. De 22 afgebakende kaveltjes worden ingezet in de strijd tegen eenzaamheid. Het idee ontstond toen vader Hans van den Berg als 70-plusser helemaal opbloeide in de moestuin. “Dit was voor ons inspiratie om onze tuin open te gooien voor meer mensen. En Hans kon wel wat gezelschap gebruiken.”