Verzekeraar krijgt nu zicht op wachtlijst
Driekwart jaar is er onderhandeld over een nieuw zorgakkoord en woensdagavond kwam er eindelijk witte rook. Nu is er een ruim honderd pagina’s tellend stuk met daarin tal van maatregelen die de zorg toegankelijk moeten houden, schrijft de Telegraaf. Minister blij, zorgaanbieders blij, zorgverzekeraars blij. Maar wat merken patiënten van al dat moois? Bestuursvoorzitters Georgette Fijneman (Zilveren Kruis) en Wouter Bos (Menzis) leggen het uit in de Telegraaf.
Eerder terecht in ander ziekenhuis
Stel, je staat al maanden op een wachtlijst voor een bepaalde behandeling in het ziekenhuis en dan belt je zorgverzekeraar: ’We hebben nog wel een plekje bij een andere zorgaanbieder voor je’. Dat gebeurt nu niet, want zorgverzekeraars hebben geen inzicht in wie er op een wachtlijst staat. Maar straks wel, zo belooft Fijneman. “We mogen verzekerden die op een wachtlijst staan nu niet proactief benaderen, maar met de nieuwe afspraken in het zorgakkoord, mag dat – mits mensen toestemming hebben gegeven – wel. We kunnen dan kijken of iemand in een ander ziekenhuis of bij en andere behandelaar eerder terecht kan.”
Groot verschil maken
Haar collega Wouter Bos voorspelt in de Telegraaf dat dit een groot verschil gaat maken. “Mensen kunnen ons nu ook al bellen voor wachtlijstbemiddeling, maar veel verzekerden weten niet dat dat kan. Voor de groep die ons wel weet te vinden, kunnen we de wachttijd gemiddeld drie maanden verkorten. Dat zijn echt indrukwekkende resultaten.”
Niet altijd naar zorgverlener
Een bekend probleem dat volgens Fijneman nu echt aangepakt wordt, zijn hulpvragen die niet door een zorgverlener opgelost hoeven te worden. Ze legt het in de Telegraaf nog maar eens uit: “Je ziet best vaak dat mensen een beroep doen op zorg, terwijl ze daar met hun vraag eigenlijk niet thuis horen. Denk aan eenzame ouderen die denken dat ze het aan hun hart hebben en daardoor op de eerste hulp terechtkomen, of aan mensen die letterlijk ziek worden van de financiële zorgen”, schetst ze.
Andere oplossing beter
Samen met gemeenten is nu afgesproken dat er allerlei programma’s en voorzieningen in buurten en wijken worden opgetuigd om te voorkomen dat kwetsbare bewoners naar de dokter stappen, terwijl ze eigenlijk een ander probleem hebben. “Op het moment dat jij in de spreekkamer komt en de huisarts denkt ’een andere oplossing zou beter zijn voor jou’, dan weten ze straks ook dat er in het buurthuis een plek is waar ze je naar kunnen doorverwijzen. Dat is nu vaak niet zo”, zegt Bos in de Telegraaf.