Senioren Journaal van maandag 13 januari
Ouderen belangrijke rol op woningmarkt
Er zijn nog maar weinig maatregelen die verhuizen voor ouderen aantrekkelijk maken, is in NRC te lezen in een artikel over de woningmarkt. Terwijl ouderen volgens makelaarsorganisatie NVM juist een belangrijke rol spelen op de woningmarkt. “Aan de ene kant kunnen ze helpen bij de financiering van koopstarters, hoe oneerbiedig dat ook klinkt, aan de andere kant laten ze een gezinswoning voor doorstromers achter als ze verhuizen.” Voor de ouderen is er maar weinig aanbod. “Je kunt het vergelijken met de startersmarkt. Je moet er snel bij zijn en krijgt weinig tijd om te beslissen”, zegt de Vereniging Eigen Huis.
Wegwijzer in doolhof van voltooid leven
Dit wordt het jaar van het voltooid-levendebat, schrijft Trouw. Eind deze maand verschijnt een onderzoek dat het kabinet hierover liet uitvoeren. Het moet onder meer uitwijzen hoeveel 55-plussers leven met een doodswens. D66 komt daarna met een voorstel voor een voltooid-levenwet. Trouw publiceert een wegwijzer in dit ideologisch beladen begrippendoolhof. Voltooid leven, levensmoe; Euthanasie, de ‘zachte dood’; Lijden aan het leven; Het principe van zelfbeschikking; Waardig ouder worden. Trouw sprak met een 87-jarige Hagenaar: Hij wil dood, maar weet niet hoe.
Zingen voor ouderen met dementie
Bariton Jan Willem Baljet zingt voor de organisatie ‘Diva Dichtbij’ regelmatig voor ouderen met dementie. In Trouw zegt hij: “Daar gaat het niet om wat je zingt, maar veel meer om communicatie met mensen die moeite hebben met communiceren.” Het contact met ouderen met dementie is veel directer dan met publiek in een concertzaal, omdat hun emoties dichter aan de oppervlakte liggen, en ze constant zelf aan het uitzenden zijn. “Mijn muziek reageert op wat zij uitzenden.”
Vol levenslust op weg naar de honderd
66 keer portretteerde fotograaf Anki Leene een 99-jarige voor haar boek ‘Lang zal ik leven’. Bij de foto’s staan de levensgeschiedenissen van de bijna-eeuwelingen die er klaar voor zijn om nog veel mee te maken. Het is volgens Het Parool fascinerend te lezen hoe de wereld is veranderd in de bijna honderd jaar die ze al leven. “We lezen over melkkarren, huizen zonder telefoon, wassen in de teil voor de kachel.”
Prettig ouder worden in nieuwe woonvorm
Met name in Noord-Brabant en Limburg zijn er meerdere woonvormen waarbij ouderen in een complex wonen, schrijft dagblad De Gelderlander. Het Eindhovense bureau KilimanjaroWonen ondersteunt sinds 2012 projecten voor ouderen. ,,Het zijn intensieve trajecten”, zegt Kitty Hesen van het bureau. “Het kan twee tot drie jaar duren voor een woonvorm is gerealiseerd. Er komt steeds meer vraag naar.” Hesen (64) is ervaringsdeskundige: “Het is een manier van prettig ouder worden”, zegt Hesen.
Zorgen bij brandweer over woonzorgcentra
Kunnen kwetsbare ouderen in de nabije toekomst bij een brand snel genoeg uit hun wooncentrum worden gered? Vrijwilligers van de Veluwse brandweer maken zich zorgen over de langere aanrijtijden is te lezen in dagblad De Stentor: Een brand in een woonzorgcentrum of bejaardentehuis wordt steeds zwaarder. De mensen die er verblijven zijn écht hulpbehoevend.
Slimme deurbel rukt op
Zo’n 16 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een ‘slimme deurbel’, die aanschiet bij beweging of permanent filmt. Handig in de strijd tegen inbrekers en babbeltrucs, vinden ook de politie en enkele gemeenten volgens Nieuwsuur. De Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch over het uitdelen van de slimme deurbellen. Mogelijke boetes ontloop je door de deurbelcamera zo in te stellen dat die niet de openbare ruimte filmt en de postbode en andere bezoekers te wijzen op de camera met een sticker of bordje.
Minder koopkracht, meer vermogen
De koopkracht is volgens het CBS in 2019 gedaald en gepensioneerden werden daarbij het hardst geraakt, schrijft het AD. het hardst geraakt. Als lichtpuntje meldt de Rabobank dat de armoede onder ouderen in Nederland erg laag is, in vergelijking met veel andere Europese landen. Veel gepensioneerden hebben een eigen huis. Door de stijgende huizenprijzen neemt het vermogen van veel ouderen neemt dus wel toe.
Orkaan pensioenpremies?
Een grote groep werknemers en werkgevers gaat in 2020 toch meer betalen voor pensioen, meldt Het Financieele Dagblad. Dit ondanks de oproep van het kabinet de premies niet te laten stijgen. Deskundigen waarschuwen voor een orkaan. ‘We werken in Nederland al een dag in de week voor ons pensioen’, zegt een actuaris. ‘Twee dagen in de week werken voor je pensioen, dat wil niemand.’
Peiling: 50PLUS in de lift
De eerste peiling van 2020 van Maurice de Hond ziet er volgens de Telegraaf gunstig uit voor 50PLUS. De partij krijgt er 2 zetels bij en komt daarmee uit op 9 zetels, als er nu verkiezingen zouden zijn. Volgens De Hond is dat de hoogste score sinds september 2013. De stijging zou volgens de opiniepeiler te maken kunnen hebben met de ontwikkelingen van de koopkracht en pensioenuitkeringen voor gepensioneerden.