Pensioenhervorming blijft hobbelig traject
De hervorming van het pensioenstelsel verloopt bepaald niet vlekkeloos, aldus een overzichtsartikel van EW Magazine. Kosten lopen op, deskundigen waarschuwen voor te rooskleurige verwachtingen en de fondsen kampen met een tekort aan ICT’ers en actuarissen. En dan zijn de financiële markten wereldwijd ook nog eens onrustig.
Belangrijke vraag is: gaat iedereen er straks ook echt op vooruit? Ja (en nee), aldus EW Magazine:Voor nagenoeg alle pensioenfondsen liggen de plannen om te hervormen klaar. Uit die plannen blijkt dat de uitkeringen in het nieuwe stelsel vrijwel overal hoger uitvallen dan de pensioenen in het huidige systeem. Zeker voor de jongere deelnemers en zelfs als het tegenzit op de financiële markten. De Nederlandsche Bank (DNB) schrijft de modellen voor die de fondsen moeten gebruiken om de uitkeringen in het huidige en het nieuwe stelsel te berekenen.
Kritiek op modellen
Op die modellen wordt veel kritiek geuit, aldus EW Magazine. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook, zei afzwaaiend hoogleraar econometrie Theo Nijman van Tilburg University. Aan dezelfde universiteit is ook hoogleraar econometrie Bas Werker verbonden. In vakblad Pensioen Magazine van mei legt hij uit dat pensioenfondsen onjuist communiceren over de uitkeringen. Werker nam daarvoor de zogeheten solidariteitsreserve onder de loep. Die is er om klappen op te vangen als het tegenzit op de financiële markten. ‘Zit het tegen, dan kunnen we uw pensioen met geld uit de buffer aanvullen (tenzij die leeg is). Zo maken we de kans op een verlaging van uw pensioen zo klein mogelijk,’ claimt een van de door Werker onderzochte pensioenfondsen. Maar de kans op een verlaging is door dit fonds helemaal niet zo klein mogelijk gemaakt, zag Werker.
Op het verkeerde been
Sterker, aldus EW Magazine, het gebruik van de solidariteitsreserve zoals vrijwel alle fondsen dat overwegen, kan ertoe leiden dat gepensioneerden juist worden geconfronteerd met pensioenverlagingen die groter zijn dan we ooit in Nederland hebben meegemaakt, stelt Werker. Fondsen zetten op die manier met onjuiste claims de deelnemers op het verkeerde been.