Powerful Ageing moet helemaal vrijwillig

Gewichten heffen, een rondje wandelen of opdrukken: met het 14-weekse programma Powerful Ageing moet duidelijk worden of iemand nog op eigen benen kan staan, voordat inwoners een beroep doen op huishoudelijke hulp. Het gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp wil zo’n cursus aanbieden, maar niet iedereen zit er volgens AD Haagsche Courant op te wachten.

Bij de seniorenvereniging KBO Pijnacker zijn ze het niet eens met deze aanpak. “Naar ons oordeel mag het nooit zo zijn dat ouderen die daadwerkelijk hulp nodig hebben, deze niet krijgen omdat ze eerst aan allerlei eisen qua training moeten voldoen”, schrijft Paul Clabbers van KBO volgens AD Haagsche Courant in een brief aan politici. Hij is van mening dat er samen met de ouderen moet worden gekeken naar wat zij willen. Hierbij is het volgens hem belangrijk dat gesprekken tussen Wmo-consulenten en ouderen maatwerk zijn en dat het volgen van een training helemaal vrijwillig is.

Geen recht op hulp

Want het programma volgen, is slechts tot op zekere hoogte vrijblijvend. Als de gemeente namelijk stelt dat iemand nog zelfredzaam genoeg is en een training zou kunnen helpen, dan kan diegene ervoor kiezen de cursus wel of niet te volgen. Maar de training niet volgen terwijl je er wel voor in aanmerking komt, betekent ook dat je geen recht hebt op hulp vanuit de gemeente.

Sneeuwbaleffect

De vereniging pleit volgens AD Haagsche Courant voor een onafhankelijke cliëntondersteuner die bij de intakegesprekken aanwezig is. Om ‘belangenverstrengeling en onzuivere beoordelingen’ te voorkomen. In andere gemeenten kwam er ook kritiek op de maatregel want schrikt het ouderen niet af om überhaupt nog hulp te vragen en hoe verloopt een beoordeling. Volgens wethouder Hanneke van de Gevel moet de training juist voor een ‘sneeuwbaleffect’ zorgen. Bij de training ontmoeten senioren weer anderen, waardoor ze hun sociale netwerk uitbreiden en bijvoorbeeld samen de hort op gaan.