Slim huis als mantelzorger
Stel je voor: een huis dat de taken van een mantelzorger overneemt. Een woning die ’meevoelt’, ervoor zorgt dat je genoeg eet en drinkt, je zelfs aanmoedigt om te bewegen en op tijd naar bed te gaan. Het klinkt als toekomstmuziek, maar volgens de Telegraaf laat hoogleraar Masi Mohammadi in Arnhem zien dat het concept werkt en slimme, empathische huizen ouderen met (beginnende) dementie ondersteunen.
“Een gebouwde omgeving kan werken als een medicijn in de strijd tegen dementie. Juist nu de overheid wil dat ouderen langer thuis blijven wonen, zien we dat de zorg overbelast raakt en er meer handen nodig zijn. Maar met technische snufjes kan er ook op een andere manier hulp geboden worden door het huis empathisch te maken.”
Emotioneel betrokken
Dat het geen luchtkasteel is blijkt volgens de Telegraaf als prof. dr. ir. Masi Mohammadi, hoogleraar Smart Architectural Technologies aan de Technische Universiteit Eindhoven en lector Architecture in Health aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, vol trots een rondleiding geeft in een proefhuis dat in Arnhem gebouwd is. “Dit is een woning die niet alleen praktisch is, maar ook emotioneel betrokken. Een huis dus dat met je meevoelt en denkt”, legt ze uit. “Denk aan een geprojecteerde boterham op de muur die mensen met dementie rond etenstijd naar de via oplichtende pijlen op de vloer naar de keuken leidt, waarbij de geur van vers brood dat extra stimuleert.”
Slaap lekker
“Of een stem die mensen begeleidt en bijvoorbeeld zegt ’Irene het is tijd naar bed te gaan’. Op dat moment ziet deze vrouw het licht in de slaapkamer aangaan en een maan op de muur verschijnen. Als ze in bed ligt, fluistert de stem nog ’slaap lekker’. Maar ook bij het wakker worden, hoort ze al: ’Irene het is buiten 11 graden, dus doe een trui en een jas aan als je naar buiten gaat’. Tegelijkertijd gaan de gordijnen dan automatisch open om ervoor te zorgen dat het dag-nachtritme wordt geactiveerd, wat essentieel is voor oriëntatie en stemming bij mensen met dementie”, legt de hoogleraar uit in de Telegraaf. “Sensoren en slimme verlichting spelen in op het leefpatroon en de zintuigen van de bewoner, van het detecteren van beweging tot het subtiel begeleiden naar hun bed met licht.”