Ouderen vaakst koopwoning

Nieuwe cijfers van het CBS tonen volgens NRC een verder vastgelopen woningmarkt en toenemende verschillen tussen oud en jong, rijk en arm. Hoge lasten en onvrede over de woonsituatie vormen een groeiend probleem. En de woningmarkt werkt niet mee.

Ongeveer 3,6 miljoen inwoners van Nederland willen verhuizen, grofweg een half miljoen meer dan drie jaar geleden. Tegelijkertijd is de woningmarkt verder verstopt geraakt. Zo is het aantal mensen dat is verhuisd van het ene koophuis naar het andere, met een kwart gedaald. Dit blijkt uit het WoonOnderzoek Nederland 2024, dat donderdag is gepubliceerd. Dit driejaarlijkse onderzoek naar woonsituaties en -wensen, is een belangrijke bouwsteen van het woonbeleid. Ruim veertigduizend personen hebben meegedaan aan deze studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), aldus NRC.

Schenking

De tientallen tabellen tonen een vastgelopen woningmarkt met grote verschillen tussen oud en jong en arm en rijk. Zo wonen ouderen het vaakst in een koopwoning, terwijl jonge paren veelal in dure huurwoningen belanden. En meer (jonge) starters op de woningmarkt dan in 2021 kregen bij de aankoop van een huis een schenking van hun (schoon)ouders, van 20.000 euro tot meer dan een ton.“Het is lastig om generaties met elkaar te vergelijken”,  zegt Tanja Traag, hoofdsocioloog van het CBS, in NRC.  Mensen die al langer werken, hebben meer kunnen sparen en misschien vermogen opgebouwd.