Thuiszorg nieuwe manier van denken

Bij het Waalwijkse thuiszorgbedrijf Actief Zorg – één van de grootste in het land –hebben ze een enorme sporttas met allerlei hulpmiddelen voor ouderen: om zelf kousen aan- en uit te trekken, ogen te druppelen, hun rug te wassen of tenen te drogen. Er zijn wel tweehonderd van die technische snufjes die er allemaal ervoor kunnen zorgen dat ouderen geen thuishulp nodig hebben, aldus het Brabants Dagblad.

Het gebruik van technologie is één van de speerpunten van Actief Zorg. “We hebben zelfs lichaamsdrogers voor mensen die zich moeilijk kunnen afdrogen na het douchen. Dit soort innovaties kunnen het werk verlichten.” Dat is steeds harder nodig. De situatie is nijpend, maar als je aan de juiste knoppen draait, is goede zorgverlening nog steeds mogelijk, zegt Actief Zorg in het Brabants Dagblad.

Je rug wassen

“Neem een hulpvraag als ‘mijn rug wassen’. Vaak gaat het niet om het wassen – want wie wast zijn eigen rug nu – maar is er iets anders aan de hand: eenzaamheid, gezien worden, ertoe doen, erbij kunnen horen. Dan is de vraag: hoe lossen we dat op zonder daar direct professionele zorg voor in te zetten?”

Samenwerken met de buurt

Daarom, legt Actief Zorg in het Brabants Dagblad uit, wordt ingezet op samenwerken met mantelzorgers en de buurt. “Vroeger ging een thuisondersteuner een uur langs, dronk koffie en vertrok weer. Maar dan waren mensen de rest van de week weer eenzaam. Nu kijken we naar hoe we mensen beter kunnen betrekken bij hun omgeving. Soms is het simpelweg een kwestie van een buurvrouw vragen eens langs te komen. Mensen zien dat vaak zelf niet als optie.”

Zoeken naar juiste balans

Bezuinigingen en personeelstekorten vragen een nieuwe manier van denken. “Dat betekent niet dat we mensen aan hun lot overlaten, maar dat we zoeken naar de juiste balans tussen professionele zorg, technologie en het sociale netwerk.” Als je mensen van 50, 60 jaar oud vraagt: wil je liever geholpen worden door een mens of een robot, zegt een groot gedeelte al (zo blijkt uit onderzoek): ‘doe mij maar die robot.’

Vitale ouderen als vrijwilligers

Actief Zorg ziet volgens het Brabants Dagblad graag da al die vitale ouderen de handschoen oppakken. Dat ze gaan zorgen voor mensen die hulp nodig hebben. Dat ze vrijwilligerswerk doen in de buurt, omdat andere ouderen daar profijt van hebben. “En als al die mensen dat doen, komt het daarna ook niet meer zo onverwacht dat er als dochter, nicht of buurman iets van je wordt verwacht. Dan verspreidt die nieuwe manier van zorg zich als een olievlek.”