Lager eigen risico, hogere zorgpremie
“Bijna 200 euro extra zorgpremie, dat zal bij veel Nederlanders rauw op hun dak vallen”, verwacht Wim Groot, gezondheidseconoom aan de Maastricht University,in de Telegraaf. Het kabinetsplan om in 2027 het eigen risico in de zorg te verlagen naar 165 euro per jaar, zorgt voor een forse stijging van de zorgpremie. Vooral gezonde mensen worden hierdoor financieel geraakt. Groot: “Het idee van solidariteit wordt zo wel heel ver doorgevoerd.”
Het kabinet wil vanaf 2027 het eigen risico in de zorg van 385 euro per jaar verlagen naar 165 per jaar, met een maximum van 50 euro per behandeling. Maar de zorgkosten moeten wel betaald worden, schrijft de Telegraaf, daarom gaat de premie voor de verplichte basisverzekering met 199 euro per jaar omhoog.
Misschien houd ik weer wat over
Chronisch zieken en ouderen die ieder jaar hun volledige eigen risico kwijt zijn aan zorguitgaven, gaan er met dit plan financieel op vooruit, vooral degenen die ook aanspraak maken op zorgtoeslag. Neem Ingrid Joosten (70) die jaarlijks zeker 1500 euro kwijt is aan zorgkosten. Ze heeft astma, slaapapneu en een hernia die niet te opereren is. Daarnaast kampt ze met gebitsproblemen en complicaties na baarmoederhalskanker. Omdat ze leeft van een AOW en een klein pensioen is het nu iedere maand passen en meten.”Als het eigen risico teruggaat naar 165 euro houd ik aan het einde van de maand misschien weer wat over”, zegt Joosten in de Telegraaf.
Veel 75-plussers hele eigen risico kwijt
Hoe ouder mensen worden, hoe vaker ze een beroep doen op de zorg en hoe vaker ze dus hun eigen risico op maken. Dat is ook terug te zien in de cijfers over het gebruik van het eigen risico uit de Zorgthermometer 2024 van Vektis. In 2024 maakte van de jongeren tot 34 jaar 29 procent het eigen risico euro op. In de leeftijdsklasse 55 tot 74 jaar moest 60 procent het hele bedrag aan eigen risico aftikken en in de groep mensen van 75 jaar en ouder is zelfs 81 procent hun volledige eigen risico kwijt.