Senioren Journaal van maandag 25 november
Met Social Trial Dementie langer thuis
Vorig jaar zijn in vier gemeenten zogeheten Social Trials Dementie opgezet. In het experiment krijgen 56 deelnemers met dementie een vertrouwenspersoon toegewezen die kijkt wat aan psychosociale hulp nodig is. Adviesbureau PwC heeft volgens Het Parool uitgerekend dat met de aanpak in deze projecten mensen met dementie drie tot zes maanden langer thuis kunnen wonen. Volgens hoogleraar Anne-Mei The zijn het veelbelovende cijfers. Ze hoopt dat uit de projecten uiteindelijk een model voortvloeit dat landelijk kan worden uitgerold.
‘Probleem van eenzaamheid nauwelijks te overzien’
Minister Hugo de Jonge hield zondag in de Haagse Kloosterkerk een ‘preek van de leek’. Het Nederlands Dagblad publiceert een verkorte versie. Of het nou gaat om het klimaat, om vrede, of om het uitbannen van sociaal onrecht, het begint allemaal bij wat we zélf doen, zei De Jonge. “Kijk bijvoorbeeld naar eenzaamheid in onze samenleving. Meer dan de helft van onze ouderen voelt zich eenzaam. Dat probleem is zo groot, dat het nauwelijks te overzien is hoe we dat moeten aanpakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dát kan niemand. Maar iemands eenzaamheid verlichten of doorbreken, dat kunnen we allemaal.”
Voor extra’s gebruiker zelf laten betalen
Nergens ter wereld wordt zoveel geld uitgegeven aan langdurige zorg en zo weinig uit eigen zak betaald, zegt de Maastrichtse hoogleraar gezondheideconomie Wim Groot in de Telegraaf. ‘Wat je kunt doen is ouderen zelf woonkosten laten betalen als ze in een instelling gaan wonen. Als ze dat kunnen natuurlijk. Dat geldt ook voor uitgebreide thuiszorg. Je ontkomt er niet aan een basisvoorziening te maken voor lage inkomens en bij alles wat iemand er bovenop wil gebruikers zelf te laten betalen.”
Oudere van morgen pakt zelf de regie
Een van de oplossingen van de vergrijzingsimpact ligt bij de ouderen van morgen, aldus Anbo-bestuurder Liane den Haan in de Telegraaf. “Door te anticiperen en te investeren in een levensloopbestendige woning. Wat je zelf kunt doen en betalen, kun je dan ook zelf doen. Solidariteit is er voor de rest. Daar gaan we steeds meer naar toe. De verzorgingsstaat ging in het verleden wellicht wat te ver, waardoor mensen nu wat minder geneigd zijn om zelf de regie te pakken.”
Waarom zo dramatisch spreken over veroudering?
Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp kan er, zegt hij in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, met zijn verstand niet bij “waarom in onze tijd in Nederland over veroudering, oude mensen en het einde van het leven zo dramatisch wordt gesproken dat een hoge leeftijd voor velen bedreigend wordt, tot en met discriminatie aan toe”.
‘Ouderen zijn geen mokkende menigte’
Nederlandse ouderen zijn absoluut niet de mokkende menigte waarvoor ze soms versleten worden, constateert AD-columnist Sandra Phlippen (hoofd Nederland bij het Economisch Bureau van ABN Amro) naar aanleiding van recent CBS-onderzoek. “Ze realiseren zich dat ze het goed hebben, ook al wordt het minder. En daarnaast maken vooral de jongere ouderen er echt een feestje van.”
De diagnose dementie verandert alles
Filmmaker Ruud Lenssen was helemaal niet van plan om zijn dementerende vader te filmen, vertelt hij in Trouw. Totdat hij zag hoe zwaar zijn moeder het had als mantelzorger. “Ze vereenzaamde, worstelde met haar rol als mantelzorger. Dat vond ik zo heftig.” ‘Wei’ gaat vanavond in première tijdens het Idfa-festival in Amsterdam onder de Engelse titel ‘Lost in Memories’.
De grote ziekten te lijf, en met succes
Slachtoffers maken ze nog steeds, maar in hun bestrijding is enorme progressie geboekt, schrijft Het Financieele Dagblad: kanker, hart- en vaatziekten, longaandoeningen, reuma, dementie en diabetes. Over de Verschrikkelijke Zes interviewde de krant zes topwetenschappers. Zaterdag was het interview met kankerexpert René Bernards te lezen. “Ik verwacht dat we straks bijna geen patiënten met ernstige uitzaaiingen meer hebben.” De verdere interviews verschijnen de komende weken op zaterdag.
Op zoek naar vormen om voor elkaar te zorgen
Meer dan zestig senioren staan te trappelen om een gezamenlijk ‘knarrenhof’ te beginnen in Zierikzee. Maar de gemeente vertikt het om serieus mee te werken aan het plan, zegt een van de initiatiefnemers in de PZC Coalitiepartijen trekken zich de kritiek aan. Ze willen dat het college de lokale kartrekkers helpen bij het opstellen van een plan van aanpak. “De samenleving zoekt naar vormen om voor elkaar te zorgen.”
Babyboomer versus Ok boomer
‘Ok, boomer.’ Met deze woorden laten jongeren aan babyboomers weten dat ze niet meer naar hen willen luisteren. Wat begon als een online grapje, is inmiddels zelfs tot nationale parlementen doorgedrongen. Is het alleen een gevatte reactie of legt het een breder gevoel van maatschappelijke onvrede onder jongeren bloot? In Buitenhof discussieerden schrijver Philip Huff, historicus Geerten Waling en NRC-redacteur Floor Rusman hierover.
‘Help, de bushalte verdwijnt!’
Zorgen van senioren in krimpgebieden worden groter met het verdwijnen van allerlei voorzieningen, zoals de bushalte, de pinautomaat en het postkantoor. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. 61% van de senioren die in een krimpgebied wonen, zoals Oost-Drenthe en Hoeksche Waard, zegt nu al problemen te ervaren met de bereikbaarheid van (openbare) voorzieningen.