We willen ons niet identificeren met oud zijn
Lang niet iedereen is voorbereid op zijn of haar oude dag, blijkt uit een steekproef onder lezers van o.a. de Gooi- en Eemlander. Uit de steekproef onder ruim 1900 lezers blijkt dat nog lang niet iedereen zich voorbereidt op ouder worden.
Dat we nadenken over later uitstellen komt volgens Tineke Abma, hoogleraar ouderenparticipatie in Leiden, door hoe we als samenleving tegen ouder worden aankijken. “Ouderen worden onbewust vaak gezien als kwetsbaar en zorgafhankelijk. Terwijl de ouderen van nu vaak nog heel lang vitaal zijn. Ze werken langer door na hun pensioen, doen vrijwilligerswerk of staan langs de lijn.”
Niet zo bezig met ouder worden
Doordat ouderen nog lang vitaal zijn zijn ze vaak ook niet zo bezig met het ouder worden, denkt Abma volgens de Gooi- en Eemlander. “En zolang we ouder worden blijven zien als iets waar we ons niet mee willen identificeren, wordt het ook heel lastig om mensen aan te moedigen zich goed voor te bereiden op het moment dat ze wel echt hulp nodig hebben.”
Hoe ouder, hoe meer zorgen
Een derde van de lezers van o.a. de Gooi- en Eemlander maakt zich zorgen over hoe het verder moet met hun dagelijks leven als ze zelf niet meer alles kunnen. Hoe ouder mensen worden, hoe meer hun zorgen over de kwaliteit van leven in de toekomst toenemen. De zorgen zijn het grootst onder de lezers die nu al gebruikmaken van mantelzorg of thuiszorg.
Niet rekenen op mantelzorg
Slechts veertig procent van die groep denkt dat ze de nodige zorg probleemloos zelf kunnen blijven betalen. Bovendien woont een even groot percentage momenteel op een plek waar onvoldoende openbaar vervoer is om zelfstandig te reizen. En ongeveer de helft denkt niet op mantelzorg te kunnen rekenen of weet al dat dat niet zo is.