Senioren Journaal van vrijdag 11 oktober
Benedenwoning gekraakt
In Amsterdam heeft actiegroep Niet Te Koop een sociale huurwoning van woningcorporatie Stadgenoot bezet. De actievoerders willen voorkomen dat het appartement in Oud-West wordt verkocht, schrijft Het Parool. Stadgenoot heeft de aantrekkelijke benedenwoning onlangs te koop gezet. “Bejaarden kunnen geen benedenwoning vinden. Maar die vrije woning is hier. Alleen wil Stadgenoot deze sociale huurwoning te gelde maken.”
Gemeente kan Wmo-vraag voorspellen
De gemeente Den Haag gaat een Wmo-voorspelmodel inzetten, meldt Den Haag FM. Met dit model kan de gemeente het Wmo-gebruik per wijk voorspellen. Dit helpt volgens de gemeente om de uitgaven aan zorg terug te dringen en mensen de zorg te bieden die ze nodig hebben. Het model bestaat sinds eind vorig jaar. Sindsdien is er flink gesleuteld om het model zo kloppend mogelijk te maken.
Sociaal Goud app voor oud en jong
Stichting Sociaal Goud heeft een Sociaal Goud app ontwikkeld in de hoop nog meer ouderen en jongeren bij elkaar te brengen, meldt het Sneeker Nieuwsblad. Met de nieuwe Sociaal Goud app kunnen ouderen bijvoorbeeld op een laagdrempelige manier een jongere inschakelen voor het uitvoeren van klusje. Zo heeft de jongere een flexibele bijbaan en levert dit tegelijkertijd een stukje gezelschap op.
‘Eenderde gaat goed erven, tweederde niet’
Er komen steeds meer rijkere ouderen, die onderhouden moeten worden door een beperkt aantal werkende jongeren, zegt Robin Fransman van adviesbureau De Argumentenfabriek in de Volkskrant in een pleidooi vermogens meer te belasten.“Ik schat dat eenderde goed gaat erven, en tweederde niet. Die tweederde draagt als werkende financieel bij aan de zorg en AOW van de oudere, en daarmee aan de erfenis van hun leeftijdsgenoten. Maar ze krijgen zelf niks. Dan heb je een soort middeleeuwse erfelijke ongelijkheid.”
Woonzorg met koppelbed
Een koppelbed vormt de ideale oplossing voor mensen die samen willen zijn in een zorgomgeving, schrijft Hollands Kroon Actueel. Woonzorggroep Samen neemt in verschillende locaties koppelbedden in gebruik. In een handomdraai wordt van een eenpersoons hoog-laag zorgbed een volwaardig tweepersoonsbed gemaakt. “We zijn ontzettend blij met de koppelbedden, die we dankzij een project van Stichting Roparun in gebruik kunnen nemen.”
‘Zeeuwse ouderenzorg anders dan in Randstad’
Minister Hugo de Jonge moet er goed op letten dat de Zeeuwse ouderenzorg anders is dan ouderenzorg in bijvoorbeeld de Randstad. Thuis- en mantelzorgers zijn veel langer onderweg, omdat reisafstanden groter zijn. Dat schrijft het provinciebestuur volgens dagblad BN De Stem aan de in Zeeuws-Vlaanderen opgegroeide minister.
Zorg schiet in één op tien gemeenten tekort
De zorg voor kwetsbare ouderen is in 38 gemeenten onder de maat. Dat constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg & Jeugd volgens Skipr op basis van onderzoek naar de stand van zaken rond netwerkzorg. De ondermaatse zorg manifesteert zich onder meer in overbelasting van mantelzorgers, een groot beroep op de spoedeisende hulp, een relatief hoog aantal heropnames en een onverwacht lange opnameduur.
‘Meer zorgvragen? Gemeente groeit hierin mee’
Bijna een derde van de bevolking van Stede Broec zal tegen 2035 uit 65-plussers bestaan.
Wethouder Lydia Groot ziet dat niet als een probleem, zegt zij in het Noordhollands Dagblad. “We hebben in Stede Broec een bloeiend verenigingsleven en veel voorzieningen waar iedereen gebruik van kan maken. Als er meer zorgvragen komen, groeit de gemeente hierin mee.”
Persoonsgerichte en proactieve benadering
Omdat steeds meer kwetsbare ouderen thuis wonen, is integrale zorg en ondersteuning in de wijk een ‘must’. Vooral de samenwerking tussen zorg en sociaal domein vraagt aandacht, aldus nieuwsbrief De Eerstelijns. Er is een nieuwe handreiking met praktische tools voor het versterken van lokale en regionale netwerken. Rode draad is een persoonsgerichte en proactieve benadering.
Tussen Weten en Doen
Hoe stimuleer je verzorgenden en verpleegkundigen in verpleeghuizen om de laatste wetenschappelijke inzichten te combineren met hun eigen expertise en die van de patiënt? In het project Evidence begeleidde Hogeschool Arnhem Nijmegen 11 zorgteams, verspreid over 4 verpleeghuizen bij het werken met evidence based practice, is te lezen bij ZonMw. Tussen Weten en Doen is de titel van de slotbijeenkomst op 1 november in Utrecht.
Zorgdag OVO Eindhoven
De Zorgdag van netwerkorganisatie OVO in Eindhoven vindt dit jaar plaats op 23 oktober bij de Rabobank, met medewerking van ook WoonincPlusVitalis en Sociale Raadslieden Werk. Thema is: Zelfstandig ouder worden. Onderwerpen zijn: De overwaarde van uw huis; bancaire volmacht en levenstestament; veilig bankieren: woonvormen voor senioren; gemeentelijk minimabeleid; individuele hulpverlening en Wmo.