Slapeloze nachten door rijbewijskeuring

Jaarlijks moeten vele tienduizenden automobilisten van 75 jaar en ouder zich medisch laten keuren om te mogen blijven rijden. Voor keuringsartsen is dit bijna lopendebandwerk, terwijl veel ouderen van de keuring slapeloze nachten hebben, aldus de Telegraaf.

Niet iedere arts is zich er bewust van dat veel ouderen erg zenuwachtig zijn voor zo’n medische keuring. Dat constateert volgens de Telegraaf de Bussums oud-wethouder Nen van Ramshorst, die onder meer ook bekend is als voormalig presentatrice van de EO en de NCRV en als panellid van VARA’s Het Lagerhuis.

Forse toename

Het aantal mensen met een Nederlands autorijbewijs neemt ieder jaar toe. De teller staat momenteel volgens het CBS op 11,7 miljoen. Dat is 4 procent hoger dan 5 jaar eerder. Onder 75-plussers nam het autorijbewijsbezit het meest toe. Hier steeg het aantal, vergeleken met 5 jaar eerder, met 39 procent naar ruim 1 miljoen in 2024. Ook het aantal medische keuringen onder senioren om te mogen blijven rijden is fors toegenomen.

Wachttijd

Een rijbewijskeuring kan bij ouderen erg veel stress opleveren. Als ze worden afgekeurd mogen ze immers geen auto meer besturen en verliezen zij een belangrijk deel van hun zelfstandigheid. Voor een (her)keuring staat soms ook een behoorlijke wachttijd.

Honderd locaties

Bij de keuring kijkt een arts onder meer naar je bloeddruk, gezichtsvermogen, of je armen en benen goed functioneren en of je geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Rijbewijsdokter.nl is een landelijke organisatie met op meer dan honderd locaties artsen die gespecialiseerd zijn in het keuren voor rijbewijzen. Uit de vele reviews op internet blijkt dat 90 procent van de klanten tevreden is.  Toch kan het ook hier vervelend misgaan, aldus door de Telegraaf beschreven ervaringen van Nen van Ramshorst.