Zorg en welzijn logischer, dichterbij, menselijker
Een miljoenen kostende operatie is nodig om zorg en welzijn in het Land van Cuijk en Noord-Limburg te hervormen. Het moet vooral simpeler, meldt dagblad de Gelderlander.
In de regio Land van Cuijk en Noord-Limburg bedachten overheid en zorg- en welzijnsorganisaties een plan waarvoor nu 64 miljoen euro vrijkomt van het Rijk. Dat geld gaat niet naar pelotons personeel of vergaande vernieuwingen, nee: het moet simpeler. Logischer. Dichterbij. En ook menselijker. Vele voorbeelden zijn denkbaar, aldus de Gelderlander. De krant beschrijft er vier.
Zorg voor je buren
Mensen kunnen meer, beter en vaker voor elkaar klaar staan, is de gedachte achter wat de voorzorgcirkel is gaan heten: een groep inwoners, jong en oud, die op loopafstand van elkaar wonen en bereid zijn elkaar te helpen met hand- en spandiensten. Voor de voorzorgcirkels worden kartrekkers gezocht, en dat zijn vrijwilligers. Maar die krijgen professionele begeleiding, en het opzetten van het systeem kost tijd. En dus geld.
Vaste contactpersoon
Een andere manier waarmee mensen langer thuis kunnen wonen, heet Gezond Oud En Thuis (GOET). Een vaste contactpersoon die je de weg wijst in de zorgwereld, daar komt het kort gezegd op neer. Die dienst is er al voor dementerenden, maar komt ook beschikbaar voor anderen. Een vaste contactpersoon die op tijd ingrijpt kan zorgen dat iemand zo lang mogelijk zonder zorg kan.
De goede medicijnen
Een oplossing kan zijn dat je een automatische en beveiligde medicijndispenser krijgt die de pillen vrijgeeft op het moment dat je ze moet innemen. De eerste persoon die kan vermoeden dat er iets niet goed gaat, is de apothekersassistent. Die moet daarvoor wel contact leggen met de wijkverpleegkundige. Dat contact moet wel makkelijk te leggen zijn.
Specialist op bezoek
Kwetsbare ouderen met ingewikkelde chronische aandoeningen krijgen vaak te maken met een specialist ouderengeneeskunde. Meestal werkt die in een verpleeghuis. Maar: via een huisartsenpraktijk kan zo’n specialist ook bij mensen thuis komen, en crisissituaties (en dus tijdelijke opname) voorkomen.