Senioren Journaal van donderdag 26 september 2019
Kamer: meer doen voor zieke ouderen thuis
De Tweede Kamer vindt dat minister De Jonge meer moet doen voor zieke ouderen die thuis wonen. Ook de coalitie is kritisch, schrijft Trouw: Wordt de zorg voor thuiswonende, chronisch zieke ouderen het nieuwe hoofdpijndossier van de politiek? In de Tweede Kamer gaan alle alarmbellen af over de acute problemen van deze groep. Een meerderheid van de Kamer vindt dat minister Hugo de Jonge nog deze herfst met extra maatregelen moet komen.
Gemeente helpt met sociale contacten
De gemeente Gorinchem gaat ouderen in twee wijken helpen met het leggen van nieuwe sociale contacten. De senioren in die wijken hebben een persoonlijke uitnodiging gekregen om mee te doen met het project SeniorenFit. Wethouder en anderen haalden gisteren de 1800 enquêtes op die onder bewoners van 65 jaar en ouder zijn verspreid, meldt AD Rivierenland. Dat persoonlijk contact is de eerste stap om ouderen te vragen mee te doen aan het project.
Echt contact belangrijker dan activiteit
Een verpleeghuis voor mensen met dementie wordt vaak gezien als een vreselijke plek om te leven. Maar is dat ook werkelijk zo? Dit onderzocht UvA antropologe Ilja Brugman die haar scriptie schreef bij het Ben Sajet Centrum. Ze ontdekte volgens de nieuwsbrief van dit centrum dat contact maken veel belangrijker is dan de mate van activiteit of inactiviteit van bewoners van een verpleeghuis. Dit kan tijdens zorgroutines, maar ook door samen te dansen, een kopje thee te drinken of een hand vasthouden.
‘Bouw extra zorgbuurthuizen afdwingen’
Minister De Jonge moet zorgaanbieders, gemeenten en woningcorporaties harde afspraken opleggen over de bouw van zorgbuurthuizen en andere kleinschalige woonvormen voor ouderen. Dat vindt de SP, meldt het AD. Volgens deze partij laat de minister de bouw van kleinschalige ouderenwoningen nu ten onrechte over aan de markt. “We zien hele mooie initiatieven, maar vaak betalen ouderen dan een huur van 1500 euro per maand of meer.”
‘Ons huis, ons thuis’
Langer thuis blijven wonen kan vaak al met kleine aanpassingen aan de woning, vindt de gemeente Geertruidenberg volgens dagblad BN De Stem. Om het bewustzijn hierover te vergroten, wordt op 1 oktober het informatiepunt ‘Ons huis, ons thuis’ geopend. “Ouder worden is een fase in het leven waarop je je kunt voorbereiden, zoals in een eerder stadium voor de komst van kinderen een kinderkamer werd ingericht”, zegt de wethouder.
‘Toch heb ik het nu beter dan ooit’
“Men beweert dat mijn categorie, de 55- tot 65-jarigen, het zwaarst getroffen is, schrijft een lezer van Trouw (zzp’er en half pensionado). “Ik heb inderdaad pensioen ingeleverd, krijg later AOW, veel van mijn geld is verdampt, en een nieuwe baan kan ik vergeten. Toch heb ik het nu beter dan ooit. Ook heb ik het (veel) beter dan mijn (schoon)ouders. Ik heb een mooier huis, kan mij luxere reizen veroorloven, en heb veel betere medische zorg gehad. Ik heb nooit oorlog meegemaakt, en zeker geen hongerwinter…”
Dagblad van het Horen
‘Dagblad van het Horen’ verscheen op 25 september als bijlage van de Groninger Gezinsbode. Dagblad van het Horen schenkt aandacht aan doven en slechthorenden en hoe horende mensen meer rekening kunnen houden met dove en slechthorende mensen. In het kader van Werelddovendag (28 september) hebben het Zorg Innovatie Forum, Kentalis, De Noorderbrug en Gemeente Groningen gezamenlijk het initiatief genomen om deze krant uit te brengen.
Interactieve boot voor mensen met dementie
Den Haag moet net als het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee een interactieve boot voor dementerende ouderen krijgen. “Zo’n boot hoort hier gewoon thuis: veel mensen hebben of zelf gevaren of hun ouders voeren op zee”, zegt Groep de Mos-raadslid Janice Roopram in de Telegraaf. De Quo Vadis ligt sinds dit voorjaar ‘aangemeerd’ in de binnentuin van een woonzorgcentrum in Sommelsdijk. Senioren kunnen ook plaatsnemen achter het roer.
Lionsclub schenkt bankjes
De Lionsclub schenkt de gemeente Zuidplas zes bankjes, meldt AD Rotterdams Dagblad. “Op deze bankjes kunnen ouderen elkaar ontmoeten en genieten van mooie uitzichten in Zuidplas”, zegt de wethouder. De bankjes komen op diverse plekken in Nieuwerkerk.
‘Langer gezond leven’
Het boek ‘Langer gezond leven’, dat op 10 oktober verschijnt, onthult volgens uitgever Unieboek “de baanbrekende nieuwe theorie die onze manier van denken over ouder worden voorgoed zal veranderen. Ouder worden is niet onomkeerbaar; we kunnen er veel meer controle over hebben. Professor David Sinclair toont aan dat bijna alles wat we dachten te weten over ouder worden fout is.”