Senioren Journaal van woensdag 25 September 2019

Restaurant in verpleeghuis meer welzijn

Lekker eten en drinken maakt het leven een stuk gezelliger. Dat uitgangspunt vormt volgens Zorgverzekeraars Nederland de basis van de innovatieve aanpak van zorginstelling Zorgwaard in de Hoeksche Waard. Een chef-kok kookt dagelijks vers én op maat in een echt restaurant. Elke bewoner kan aangeven wat hij of zij lekker vindt. Het resultaat: tevreden bewoners en een verbetering van het welzijn.

‘Multivitamines onaanvaardbaar slecht gedoseerd’

Multivitamines voor 50-plussers zijn vaak slecht gedoseerd. Veel van deze pillen bevatten te veel of juist te weinig vitamine D, concludeert de Consumentenbond volgens Trouw  in een onderzoek. In enkele multivitamines zit een “onaanvaardbaar hoge dosis” vitamine B6 en/of zink. Te veel hiervan kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel.

Stripboek over mantelzorg in palliatieve fase

Vanaf morgen ligt het boek ‘Naasten’ in de winkels. Het is een graphic novel, een beeldverhaal, meldt Radboudumc, over wat het voor mensen betekent om te zorgen voor iemand dichtbij die ernstig ziek is en binnenkort komt te overlijden. Het boekt verbeeldt mantelzorg in de laatste levensfase – gebaseerd op interviewonderzoek.

‘Denk na over zorgkosten die u wachten’

Veel yeps vertrouwen vooral op de overheid voor toekomstige zorg, zo blijkt uit Trouw-onderzoek. Een pensioenadviseur waarschuwt in de krant: Mensen blij maken met een schenking is fijn. Maar als u veel mensen blij maakt, houdt u zelf weinig over. Wordt u later zorgbehoeftiger en wilt u extra zorg die niet door de overheid of de verzekering wordt verstrekt, staan dan al die blij gemaakte mensen op de stoep om te helpen? Dat is wel een gok.”

‘Pas op met een omkeerhypotheek’

Met een omkeerhypotheek eet je de overwaarde van je huis op, terwijl je erin woont. Voor de groep die dat doet om met een overzichtelijk bedrag leuke dingen te doen, is het niet zo’n punt, wordt in Trouw gesteld vanuit het Nibud.  “Al is het relatief duur, omdat je de hypotheekrente niet mag aftrekken. Er is ook een tweede groep, die het geld van een omkeerhypotheek nodig heeft om rond te komen. Die moet voorzichtig zijn, want je betaalt wel rente over het opgenomen deel.”

Heupairbag voorkomt veel pijn en kosten

Zorginstelling tanteLouise hield een jaar lang de gegevens bij van heupairbag. “Gemiddeld telden we 55 heupfracturen per jaar, het afgelopen jaar 29. Niemand die een Wolk droeg, liep een breuk op.” De airbags en patronen kosten tanteLouise 30.000 euro, is te lezen in het AD, maar daar tegenover staan 875.000 minder medische en revalidatiekosten. “Plus 125.000 euro die we besparen aan minder zorguren. Uiteindelijk hebben we zo bijna een miljoen euro uitgespaard. En dan heb ik het nog niet eens over het voorkomen van pijn door een breuk bij onze bewoners.”

Tilburg wil dat 75-plusser veiliger kan oversteken

De gemeente Tilburg wil van 75-plussers weten welke oversteken ze onveilig vinden en waar nodig verbetering aanbrengen, meldt het Brabants Dagblad. Ook gaat ze buurten waar veel ouderen of mensen met een scootmobiel wonen, ‘scootmobielproof’ maken door bijvoorbeeld trottoiropgangen te verbreden.

Danspaleizen in woonzorgcentra

484 eerstejaarsstudenten van de studie Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool Groningen hebben tijdens de start van hun studiejaar ‘onmogelijke opdrachten’ uitgevoerd. Tegelijkertijd haalden ze geld binnen voor het Nationaal Ouderenfonds: 21.256,50 euro. “Wat opvalt is de enorme drive en goodwill onder de studenten om iets te doen voor ouderen”, is te lezen in het Dagblad van het Noorden.  Het geld wordt grotendeels gebruikt voor danspaleizen voor ouderen in woonzorgcentra.

Activiteitengids voor thuis en woonzorgcentra

Hoe help je iemand met dementie bij een plezierige daginvulling? Wat voor soort activiteiten kun je ondernemen? Casemanager Monika Eberhart weet er veel van en maakte ‘De Activiteitengids’ voor thuis en in woonzorgcentra. De gids bevat volgens Innovatiekring Dementie algemene adviezen en 200 praktische ideeën voor concrete activiteiten. De activiteiten zijn onderverdeeld in 14 categorieën.

Niet van plan negatieve rente te gaan betalen

Zes van de tien ouderen halen hun geld van de bank als de rente op spaargeld negatief wordt. Dat meldt de ANBO, de belangenorganisatie van senioren, volgens dagblad de Stentor. Uit de peiling van ANBO blijkt dat mensen niet van plan zijn om te gaan betalen voor hun spaargeld op de bank als er een negatieve rente komt.