Boerderijen mogen gesplitst worden
Jongeren trekken naar plekken waar nog wel woonruimte is. De gemeente Midden-Drenthe probeert dat tegen te gaan met het versoepelen van de regels. Vanaf nu kunnen woningen en erven gemakkelijker worden gesplitst, meldt Dagblad van het Noorden.
Neem een boerderij, waarin de boer na zijn pensioen is blijven wonen. Die boerderij kan nu in maximaal twee eenheden worden opgesplitst. “Dat gebeurt op basis van oppervlakte”, zegt woonwethouder Rieja Raven in Dagblad van het Noorden. “Het aantal vierkante meters daalt van 90 naar 55.”
Regels worden verruimd
In dezelfde boerderij kunnen straks misschien wel vijf eenheden komen. Een stel vrienden kan dan bijvoorbeeld gezamenlijk zo’n boerderij kopen en verbouwen. Of je hebt een groot perceel en je dochter is op zoek naar woonruimte. In de tuin staat een bijgebouw dat – met wat aanpassingen – kan worden omgetoverd naar een woning. Zulke regels zullen worden verruimd.
Het wordt hier een bejaardencentrum
Een inwoner van de Broekstreek zegt: “De jongeren vertrekken en de Broekstreek wordt een bejaardencentrum. Als ouderen hebben we wel veel meer tijd voor de kinderen, maar het maken ervan wordt een probleem.”
Niet wachten op gemeente
Waar bewoners tot voor kort wachtten op bouwplannen van gemeenten en vervolgens een perceel kochten, is het nu aan de inwoners zelf. “Inwoners moeten zelf verder kijken dan hun neus lang is”, klinkt vanuit het Dorpenoverleg.
Stuk soepeler
In de dorpen zien ze initiatieven ontstaan: een vriendengroep die nadenkt over hun mogelijkheden. “Samen kunnen de inwoners veel. Misschien kunnen ouderen aan de jongeren geld lenen om iets te kopen, bijvoorbeeld.” Die initiatieven krijgen vanaf nu meer ruimte, al moet wel aan voorwaarden worden voldaan. “Het moet wel passen in de woonomgeving, maar we zijn een stuk soepeler”, aldus Raven in Dagblad van het Noorden.