Kan Apple hoortoestel echt hip maken?

Apple boort een nieuwe afzetmarkt aan: slechthorenden. AirPods, draadloze oortjes, veranderen met nieuwe software in gehoorapparaten, aldus NRC: Is het een gadget, een medisch hulpmiddel of juist allebei?

De grens tussen audiogadgets en gehoorapparaten vervaagt. Deze week brengt Apple software uit waarmee je AirPods Pro kunt gebruiken als hoortoestel. Na een gehoormeting met piepjes passen de oortjes het omgevingsgeluid aan op je gehoorafwijking. Stemmen zijn dan beter te onderscheiden in lawaaierige ruimtes, belooft Apple. De software is geen vervanging voor echte hoortoestellen. Apple mikt op mensen met licht gehoorverlies en daarvan zijn er genoeg.

Goedkoop

In Nederland zijn de apparaten relatief goedkoop, zegt in NRC een onafhankelijk expert van Hoorzaken.nl. Als je meer dan 35 decibel gehoorverlies hebt op frequenties van 1.000, 2.000 of 4.000 hertz (belangrijk om gesprekken te volgen), dan betaalt de basis zorgverzekering 75 procent van de aanschaf.

Booming

De audiomarkt voor slechthorenden is booming. Aernout Arends is de oprichter van Absolute Audio Labs, een Nederlands bedrijf dat software en algoritmes ontwerpt voor draadloze oortjes, koptelefoons en hoortoestellen. Maaien de AirPods het gras niet voor zijn voeten weg? Volgens Arends is het andersom, zegt hij in NRC: “Dit is juist een welkome ontwikkeling. Apple creëert een nieuwe markt, maar heeft wel een gesloten ecosysteem. Daardoor ontstaat er ruimte voor concurrentie.”