Stap terug doen op werk kan veel opleveren
Een stap terug doen in je carrière in ruil voor meer werkgeluk en minder stress. België maakt demotie voor ambtenaren makkelijker. Ook in Nederland zou dat plan goed kunnen werken, zeggen experts in de Telegraaf
Ruim 60% van de 45-plussers in ons land kan zich goed voorstellen dat hij of zij op een moment in hun loopbaan een lagere functie aanvaardt, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Ook als die stap een lager salaris betekent.
Vrijwillig
“Demotie heeft een negatief imago, mensen zien het als degradatie of tegenhanger van promotie. Maar het zou heel goed zijn als we het hier ook als normalere optie gaan zien”, zegt emeritus hoogleraar sociaal werk René Schalk (Universiteit van Tilburg), die hier onderzoek naar deed. Wel waarschuwt hij dat de voordelen vooral optreden bij vrijwillige demotie. “Als iemand verplicht een stap terug moet, verminderen de gezondheidsklachten vaak niet en kunnen de tevredenheid en motivatie van een werknemer juist afnemen.”
Salarisverlaging
Schalk zegt in de Telegraaf dat het goed is demotie vaker bespreekbaar te maken. “Ouderen kunnen langer doorwerken als ze een lagere, minder belastende functie kunnen aangaan. Als ze ook een salarisverlaging accepteren, is het voor werkgevers ook aantrekkelijk.”
De ladder af
Brigitte Ballings, voormalig HR-directeur bij ING en zelf inmiddels loopbaancoach, schreef haar ervaringen op in het boek ‘Een stap terug? Ik denk er niet aan!’ Daarin deelt ze tips aan mensen die voor dezelfde keuze staan. “Mijn belangrijkste advies is: staar je niet blind op het schaamtegevoel. Demotie kan ook een moment zijn om na te denken over wat je écht wilt, weg van status.” Zelf is ze achteraf dolblij dat ze een stap terug moest doen, vertelt ze in de Telegraaf. “Ik moest de ladder waar ik op zat afkomen en daardoor ontstond er ruimte voor iets nieuws.”