Noodgrepen in de ouderenzorg
De personeelstekorten in de thuiszorg lopen dusdanig op dat er minder tijd is voor cliënten, waardoor sommige organisaties noodgrepen moeten toepassen, schrijft NRC in een artikel over de krapte op de arbeidsmarkt. Nog maar twee of drie keer in de week langs bij ouderen die eigenlijk elke dag hulp behoeven. Of geen nieuwe cliënten aannemen – waardoor een oudere langer in het ziekenhuis moet blijven, omdat het thuis alleen niet meer gaat maar er ook geen hulp voorhanden is. Terwijl de ziekenhuizen óók met tekorten kampen.
In de gehele sector zorg en welzijn (kinderopvang uitgezonderd) is een tekort van 54.500 werknemers, blijkt volgens NRC uit cijfers van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. Volgens hun prognose loopt het tekort in 2033 op tot 189.900 werknemers. In de verpleeg- en thuiszorg zegt een op de drie medewerkers te weinig tijd te hebben voor persoonlijke aandacht en bijna een op de vijf voor goede verzorging. Per instelling staan in de verpleeg- en thuiszorg gemiddeld tien vacatures open.
Douchen in de middag
Dat geeft in de wijkverpleging ‘grote druk op de ochtenden en avonden’, wanneer veel mensen hulp nodig hebben met wassen en aan- en uitkleden, zegt de woordvoerder van branchevereniging ActiZ in NRC. ‘In de middag is het relatief rustiger, dus vragen we mensen soms: u wilt graag in de ochtend gedoucht worden, maar zou dat niet in de middag kunnen?’
Aantrekhulp en druppelbril
Oplossingen zitten mede in nieuwe hulpmiddelen en digitalisering. Voor ouderen die hulp nodig hebben met het aan- en uittrekken van steunkousen, is er een ‘aantrekhulp’. Oogdruppels? Dat kan vaker zelf met een druppelbril. Maar alle gaten in de roosters zal het niet doen verdwijnen.