Senioren Journaal van maandag 16 september
‘Alzheimer-app vermindert onzekerheid’
Door biomarkers te meten, kan beter worden voorspeld hoe de ziekte van Alzheimer zal verlopen, zegt Wiesje van der Flier, hoogleraar en hoofd onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam, in NRC. Willen patiënten zoiets weten, als er toch geen behandeling mogelijk is? “In toenemende mate wel, ja”, zegt Wiesje van der Flier. “Duidelijkheid kan beter te verdragen zijn dan onzekerheid.” Er is ook een uitslagpagina die geprint kan worden en meegegeven aan patiënten: dit is bij u gevonden en dit betekent het.
36 huizen afbellen voor één patiënt
Door de snelle vergrijzing, personeelstekorten en het sluiten van verzorgingshuizen moeten ouderen nu lang wachten op zorg. De wijkverpleging is steeds meer de –overvolle- wachtkamer van de verpleeghuizen, constateert NRC. Het ziekenhuis in Dordrecht belde 36 verpleeghuizen voordat ze plek vonden voor één hoogbejaarde patiënt. Verhaal uit Friesland: een vrouw van 83 krijgt een nieuwe heup. Om een uur ’s middags wordt ze geopereerd. Om half vijf horen de kinderen: moeder mag naar huis. De kinderen bellen met de thuiszorg en daar denken ze: “Oeps. Dit is wel heel snel.”
Extraatje van kabinet, minder van pensioenfonds?
Ook voor gepensioneerden doet het kabinet iets extra’s, blijkt volgens RTL uit de uitgelekte Miljoenennota. Maar de plus voor gepensioneerden (1,1%) valt een stuk minder hoog uit dan voor werkenden (2,4%). Het AD beschrijft hoe intussen bij pensioenfondsen kortingen dreigen die “al snel gevolgen hebben voor de dagelijkse boodschappen”. Kortingen zijn bijna onvermijdelijk na slechte cijfers over augustus, meldt o.a. NRC vandaag.
PostNL wil ook de zorg bezorgen
PostNL wil met de bezorging van medicijnen, tests en medische apparatuur de logistieke schakel tussen de arts en de patiënt worden, maakt het bedrijf in Trouw bekend. De overbelaste zorgsector kan zich dan weer op haar kerntaak richten. De zorg is nu vaak georganiseerd vanuit de huisartsenpraktijk, het ziekenhuis en de apotheek. In de komende jaren moet de patiënt het middelpunt worden en levert PostNL alles wat hij of zij thuis nodig heeft.
Koningin Maxima bezoekt Alzheimer Café
Koningin Máxima bracht een bezoek aan het Alzheimer Trefpunt in Giessenburg, een van de ruim 240 Alzheimer Cafés voor mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden. Hierbij werd het eerste gouden vergeet-me-nietje uitgereikt aan een ‘gouden’ vrijwilliger van Alzheimer Nederland.
‘Stemmen mogen de oudjes nog net’
Werkgevers en werknemers zijn het roerend met zichzelf eens dat de direct belanghebbenden, drie miljoen gepensioneerden, overal buiten moeten worden gehouden, schrijft Volkskrant-commentator Martin Sommer over de pensioenen. “Stemmen mogen de oudjes nog net, de vraag is hoelang nog.”
Austerlitzers regelen de thuiszorg zelf wel
‘Zorgzaam dorp’ staat er onder het plaatsnaambord van Austerlitz, gemeente Zeist. Het zijn vooral bewoners in de derde levensfase, die omkijken naar ouderen die hulp kunnen gebruiken, schrijft Trouw. De grens tussen professionele hulp en vrijwilligerswerk vervaagt. Coöperatie Austerlitz Zorgt heeft twee professionele krachten in dienst: een dorpsondersteuner en een wijkverpleegkundige. De beslissing wie er recht heeft op thuiszorg heeft de gemeente uitbesteed aan de coöperatie.
Uitvaartbranche opgeschud
Ook in tijden van rouw wordt op de centen gelet. De Volkskrant beschrijft hoe Uitvaart24 als de EasyJet onder de uitvaartbedrijven de uitvaartbranche opschudde. Een ticket naar de laatste bestemming is al te krijgen vanaf 1.250 euro. Voor die prijs krijg je het pakket Essentie: geen rouwkaarten, geen plechtigheid, geen koffie en cake – de overledene wordt opgehaald en komt terug in een ‘as-bus’ of ‘strooikoker’.
‘Bij een nieuwe griepgolf loopt het krakend vast’
Dagelijks liggen er honderden ouderen onnodig in een duur Nederlands ziekenhuisbed door het tekort aan thuiszorgmedewerkers en verpleeghuisplekken. Daarnaast wachten volgens de Volkskrant ook steeds meer mensen thuis op een plek waar zij de zorg kunnen ontvangen die ze nodig hebben. Volgens zorgbestuurder Jeroen van den Oever ‘is er een dramatische situatie aan het ontstaan’. Bij een nieuwe griepgolf deze winter, waarschuwt hij, ‘loopt het krakend vast.’
Kun je voorkomen dat je krimpt?
Hoe kun je voorkomen dat je krimpt met ouder worden? Het antwoord op die lezersvraag in de Volkskrant is dat zo’n krimp niet is te voorkomen. Met het klimmen der jaren worden de tussenwervelschijven platter, legt de Leidse verouderingswetenschapper David van Bodegom uit. Op een heel leven overigens niet meer dan 1 of 2 centimeter. Als mensen een beetje krom gaan lopen kan dat wel flink in lengte schelen. Dat is enigszins bij te sturen, door te sporten, op je houding te letten en met bijvoorbeeld yoga en pilates.