Zorgen dat de vraag naar zorg minder wordt

Onze zorgpremie te hoog? “Dat valt nogal mee. Het is een kwestie van inflatie. Een brood bij de bakker en je Netflix-abonnement zijn ook duurder geworden”, relativeert in de Telegraaf Georgette Fijneman, bestuursvoorzitter van Nederlands grootste zorgverzekeraar Zilveren Kruis de discussie over de zorgpremie die onbetaalbaar wordt.

Wat Fijneman betreft is het dan ook niet nodig om het zorgsysteem te herzien. “Af en toe moet je hier en daar wat aanpassen, maar over het algemeen werkt het heel goed”, zegt de bestuursvoorzitter in gesprek met de Telegraaf.

Heel veel mogelijkheden

Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht voor hun verzekerden, maar kunnen daar vaak niet aan voldoen. Fijneman ontkent niet dat de druk op zorg groter wordt. Maar, zegt ze: “Ik ben een positief mens en ik denk dat er heel veel mogelijkheden zijn om deze problemen op te lossen. Denk aan meer passende zorg en digitalisering, meer aandacht voor preventie, minder ongecontracteerde zorg, meer inzicht in wachtlijsten. Alleen hebben we daar wel de juiste instrumenten voor nodig.”

We hebben te veel banen

Het grootste probleem is volgens de zorgbestuurder het personeelstekort. „Ik zeg eigenlijk altijd: we hebben banen teveel, want die extra mensen gaan we niet vinden. Dus moeten we zorgen dat de vraag naar zorg minder wordt.”

De tijd niet terugdraaien

Zijn verzekerden te veeleisend geworden met al hun verzoeken aan de dokter? Fijneman zegt hierop in de Telegraaf: “Je kunt de tijd niet terugdraaien. Dit is hoe het nu werkt. Kijk, als mijn kind ziek wordt, dan wil ik ook dat alles uit de kast gehaald wordt. Dus wie ben ik om te zeggen dat je niet zoveel mag vragen.”

Meest passende oplossing

Er zou volgens de verzekeringsbaas vaker gezocht moeten worden naar de meest passende oplossing. Dus niet meteen een scan als iemand steeds met hoofdpijn op het spreekuur komt, maar meer tijd nemen om in een gesprek te achterhalen waar die hoofdpijn vandaan komt. Misschien heeft iemand wel relatieproblemen of schulden die kopzorgen geven, stelt Fijneman.