Als oudere tel je niet meer mee
In Utrecht krijgt U op leeftijd vanuit de wijken steeds meer signalen van ouderen dat zij door de digitale bomen het bos niet meer zien. “Ouderen hebben het gevoel dat de digitalisering veel te snel gaat en dat zij door de overheid en instanties als remmende factor worden gezien.”
U op leeftijd (Seniorenbelang Utrecht-Stad) schrijft dit in een brief aan het gemeentebestuur naar aanleiding van een raadsbrief over voortgang met de parkeerkortingsregeling voor (oudere) bewoners. “We merken dat er bij bepaalde (kwetsbare) groepen ouderen, ook bij degenen met voldoende digitale vaardigheden, sprake is van een groeiend gevoel van onzekerheid, buitensluiting en onderwaardering.” De uitspraak van een oudere wijkbewoner in de Utrechtse beleidsnota “inclusie en diversiteit” ‘Als oudere tel je niet meer mee, het lijkt wel alsof iedereen denkt dat je seniel bent.’ wordt in de wijken veel gehoord, zo wordt opgemerkt.
Laat maar zitten dan
Wijkprofessionals wijzen er volgens U op leeftijd op dat deze ontwikkeling het gevaar van groeiende eenzaamheid en ook armoede onder ouderen vergroot. “Veel ouderen geven het (definitief) op om te proberen zaken digitaal te regelen en zeggen: ‘Laat maar zitten dan. Ik laat het wel door mijn kinderen of de buurvrouw doen!’ Gevolgen? Verlies van zelfstandigheid, vergroting van eenzaamheid, kwetsbaarheid en armoede.”
Wat onder ouderen leeft
U op leeftijd merkt “dat bij professionals en beleidsmakers onvoldoende kennis is van wat er onder ouderen leeft en dat er niet of weinig met hen wordt gesproken over hun knelpunten, wensen en eventuele oplossingen”.
Parkeerkortingsregeling
Met betrekking tot de parkeerkortingsregeling doet U op leeftijd aan college en raad een dringend beroep om de samenwerking met organisaties en instellingen in de stad weer serieus op te pakken, plannen en voorstellen voor aparte kortingsregelingen voor mantelzorgers en alle thuisorganisaties zo snel mogelijk te realiseren en de persoonlijke hulpverlening aan bewoners samen met partners in de wijken serieus vorm te geven op basis van wensen en vragen van de ouderen en de mensen met minder digitale vaardigheden zelf.