Nederlander loopt meer sinds corona
Een blokje om lopen is een blijvende gewoonte geworden voor heel wat Nederlanders, zo blijkt volgens het AD uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). We leggen sinds de pandemie dagelijks lopend een derde meer meters af.
Gemiddeld legden Nederlanders in 2023 dagelijks 1,1 kilometer te voet af, wat 17 minuten kostte. Dat is ruim een 33 procent meer dan in 2019. Van alle keren dat we de deur uitgaan, is 35 procent om een ommetje te maken, terwijl dat in 2018 nog 26 procent was. De cijfers staan in Loopfeiten 2024 dat het KiM gisteren publiceerde, aldus het AD. Senioren van 70 jaar en ouder lopen het meest, net als kinderen van 6 tot 12 jaar. Jongeren van 12 tot 17 jaar doen dat juist het minst. Zij fietsen vooral.
Vaste gewoonte
De coronapandemie is de directe aanleiding voor het fors gestegen aantal wandelingen. “Tijdens de lockdowns waren mensen min of meer aan huis gebonden. Om toch iets te doen te hebben gingen velen wandelen”, legt een onderzoeker van het KiM uit in het AD. Hoewel het aantal wandelingen na corona weer daalde, blijft het niveau beduidend hoger dan ervoor. “Net zoals bij thuiswerken heeft de pandemie bepaalde gewoontes veranderd. We zijn nu twee jaar verder en wandelen lijkt een vaste gewoonte geworden.”