Vechtscheiding rond vroegpensioen

Nederland dreigt komende maand langere tijd stil te vallen. De FNV bereidt langdurige stakingen voor in meerdere sectoren. De bond wil volgens het AD zo het kabinet op de knieën dwingen in een ruzie over vroegpensioen voor zware beroepen.

Vanaf maandag 14 oktober komt er ‘een tweede stakingsgolf’, zegt FNV-bestuurder Piet Rietman in het AD. “Tot nu toe werd steeds voor een paar uur het werk neergelegd. Straks moet je denken aan misschien wel meerdere dagen.”Welke sectoren er precies plat komen te liggen, kan Rietman nog niet zeggen. Daarvoor moeten de leden van de aangesloten bonden meebeslissen.  “Maar we richten ons op het platleggen van de Nederlandse economie’’, zegt Rietman. “Denk aan bijvoorbeeld de metaalsector, de industrie of het goederenvervoer. Het kabinet heeft ons met de vorige stakingen gehoord. Nu willen we dat het kabinet het ook voelt.”

Vals frame

De clash is hard, schrijft dagblad Trouw, dat spreekt van een vechtscheiding: Vakbonden willen dat veel mensen in aanmerking komen voor een vroegpensioen, werkgevers willen oudere werknemers juist graag aan boord houden. Minister Eddy van Hijum lijkt het vooral met de werkgevers eens te zijn. Vandaag praat de Tweede Kamer over de kwestie. “Het mag niet zo zijn dat zo’n beetje elke kantoorbaan straks als zwaar beroep aangemerkt kan worden”, zegt de onderhandelaar vroegpensioen namens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Willen de bonden de deur dan wijd openzetten voor vroegpensioen? “Lariekoek”, reageert de FNV. De vakbond vindt de vergelijking met de Vut-regeling een ‘vals frame’. “We hebben het over 64-jarigen die na jarenlang zwaar werk kunnen uitstromen. Niet over 55-plussers die fluitend op hun e-bike springen om van hun pensioen te genieten.”

Hoogspanning in de polder

Vandaag debatteert de Kamer over het vroegpensioen, maar achter de schermen komt volgens de Telegraaf het chagrijn bij veel betrokkenen uit de oren. Niet alleen werkgevers en politiek zijn verdeeld, ook binnen de vakbeweging staan de neuzen niet dezelfde kant op. FNV-bestuurder Piet Rietman heeft bij de sociale partners inmiddels de reputatie van ‘een soort Raspoetin’ opgebouwd. Bij FNV vinden ze de kritiek niet terecht.  “Wij gaan direct aan tafel als we het gevoel hebben dat er ruimte is voor een deal.”

Uitspraak Kamer kan helpen

In de tussentijd stellen de bonden zich naar buiten toe eensgezind op. Maandag plaatsten ze een paginagrote advertentie in De Telegraaf waarin ze minister Van Hijum oproepen snel met een nieuw voorstel over het vroegpensioen te komen. “Ik hoop dat hij de bonden uitnodigt weer aan tafel te komen, dat zou al winst zijn”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Een dwingende oproep van de Kamer kan daarbij helpen. De verwachting in Den Haag is dat de coalitie zich vandaag tijdens het debat achter het voorstel van Van Hijum zal scharen.  “Volgens mij moet je hiermee uit de voeten kunnen”, zegt NSC-Kamerlid Agnes Joseph in de Telegraaf.

Nu al veel vacatures

Werkgevers vrezen de vroegpensioenregeling om het hoge aantal vacatures en de vergrijzing, meldt de Volkskrant. Het aantal openstaande vacatures bij zware beroepen ligt sinds de coronacrisis veel hoger dan in de jaren ervoor. Voor elke 1.000 banen in deze sectoren zijn er gemiddeld bijna 52 vacatures. Door dit hoge aantal vacatures en de verwachte vergrijzing vrezen werkgevers de effecten van een verlenging van de regeling voor vroegpensioen. Werkgevers willen niet dat te veel werknemers gebruikmaken van een vroegpensioenregeling. Want nu er een grote groep 65-plussers de komende jaren met pensioen gaat, stijgt de vraag naar mensen die hun kunnen vervangen. Als mensen ook nog vóór de pensioengerechtigde leeftijd kunnen stoppen met werken, wordt die vraag nog groter, zo vrezen werkgevers volgens de Volkskrant.