Veel ouderen huis dat te warm kan worden
Terwijl iedereen zijn huis isoleert voor koude winters, is het wapenen tegen hitte wat vergeten. Veel ouderen blijken volgens dagblad Trouw in huizen te wonen die in de zomer te snel kunnen opwarmen.
Meer dan de helft van alle Nederlanders woont in een huis dat in de zomer te snel kan opwarmen, zelfs zo snel dat het volgens de huidige eisen niet zo had mogen worden gebouwd. Ook de meerderheid van alle senioren woont in zo’n huis, terwijl zij vanwege hun leeftijd een extra risico op gezondheidsschade lopen als zij te lang in hitte zitten.
Dat blijkt uit een analyse van journalistiek platform Investico naar hittescores van huizen, aldus Trouw. Die graadmeter, ‘TOjuli’ in jargon, wordt sinds 2021 bijgehouden op energielabels en geeft een risico op oververhitting in huis weer. Bijna tien miljoen Nederlanders, van wie zo’n twee miljoen ouderen, wonen in een huis waarvan de hittescore volgens de huidige bouwrichtlijnen te hoog is. Het AD bericht hier ook over, evenals EenVandaag.
Appartement 33 graden
In Trouw zegt een van de bewoonsters van de Akropolistoren in Amsterdam: (‘hele mooie huizen, en het uitzicht is natuurlijk prachtig): “Zodra de zon begint te schijnen in de zomer wordt het hier binnen ontzettend warm. De temperatuur kan oplopen tot 33 graden.” De bewoonster krijgt het benauwd, en heeft last van haar hart en longen. “Veel mensen die hier wonen zijn boven de 70 jaar, dan is een appartement van 33 graden gevaarlijk. Zulke temperaturen veroorzaken letsel.” De appartementen zijn goed geïsoleerd: ze hebben energielabel A. Dat is fijn voor in de winter, maar de architect lijkt niet nagedacht te hebben over de zomer.
Sneller uitgedroogd
Oudere mensen zijn inderdaad kwetsbaarder voor hitte, zegt hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert van het RadboudUMC in Trouw. Om te kunnen transpireren moeten bloedvaten zich kunnen uitzetten, en bloedvaten van oudere mensen kunnen dat minder goed. “Daar komt bij dat veel oudere mensen minder dorst hebben, ze drinken minder.” Daardoor raken zij sneller uitgedroogd, wat ze zelfs het leven kan kosten.
Hoog hitterisico
Volgens Trouw valt op dat vooral in het westen van het land veel huizen met een hoog hitterisico staan, en minder in de zuidelijke en oostelijke provincies. “In de Randstad wordt veel compacter gebouwd, terwijl in bijvoorbeeld Limburg veel meer rijtjeshuizen en twee-onder-eenkapwoningen staan”, zegt Pieter Nuiten van W/E Adviseurs, die de overheid adviseerde bij de invoering van de hittescore. “Kleinere huizen raken over het algemeen de hitte moeilijker kwijt.”