Laat buurtbewoners ouderen overeind helpen
Waarom altijd maar de ambulance laten uitrukken bij ouderen die gevallen zijn en zelf niet meer kunnen opstaan? Buurtbewoners zouden ook passende zorg kunnen bieden, stelt Bernard Leenstra(huisarts en medisch publicist) in Trouw.
Jaarlijks rukken 16.000 keer ambulances uit om een gevallen oudere zonder letsel overeind te helpen. Dat is vaak overdreven inzet van kostbare zorg, schrijft Leenstra in Trouw. Buurtbewoners zouden passende zorg kunnen bieden: het optillen van een oudere die zelf niet meer kan opstaan. Zulke hulp van buurtbewoners gebeurt ook al bij reanimaties.
Sneller ter plaatse
Het risico dat het optillen niet goed gaat en onverhoopt toch letsel ontstaat, zullen we volgens huisarts Leenstra moeten afwegen tegen de voordelen van een dergelijk systeem. “En die zijn er. Een buurtbewoner is vaak sneller ter plaatste dan een ambulance zonder spoed. De ambulancezorg heeft het druk genoeg, dus hoe minder ritten, hoe beter. Daarbij: elke inzet van de ambulance kost honderden euro’s.”
Mouwen opstropen
Eén ding is zeker, aldus Leenstra in Trouw: het aantal thuiswonende kwetsbare ouderen zal de komende jaren fors stijgen, en van extra geld of hippe digitalisering van de zorg gaat niemand overeind komen. “We moeten als samenleving onze mouwen opstropen, en zoals elke zorgverlener weet: het voelt altijd goed om iemand te helpen.”