Met pgb zelf hulp zoeken en betalen
De wachtlijsten voor huishoudelijke hulp lopen op. Arnold Hilhorst en Ans Verdonschot uit Reusel zien volgens het Eindhovens Dagblad dat gemeenten een belangrijke oplossing laten liggen. “Met een persoonsgebonden budget kan een deel van de ouderen zelf een hulp zoeken en betalen.
Hilhorst is voorzitter van de lokale KBO-kring, Verdonschot voorzitter van het lokale gehandicaptenplatform. En toevallig zijn ze ook een stel.
Bij oma schoonmaken
“Een oudere heeft maar een paar uur per week hulp nodig. Er zijn genoeg mensen die zulk werk tegen betaling willen en kunnen doen, zeker als het gaat om iemand die ze kennen”, verwachten Hilhorst en Verdonschot volgens het Eindhovens Dagblad. “Denk bijvoorbeeld aan jongeren die nu vakken vullen in de supermarkt. Een deel van hen zal, als ze de keus krijgen, liever een paar uur per week bij oma komen schoonmaken. Dat verdient ook een stuk beter.”
Ontmoediging door gemeenten
Gemeenten vinden dat het idee van de Wmo is dat mensen gratis geholpen worden door vrienden en familie. “Ze zijn bang dat mantelzorgers straks opeens geld willen.”Daarbij komt ook dat gemeenten bang zijn voor pgb-fraude.” Officieel bieden gemeenten de optie van een pgb wel aan. Maar in de praktijk ontmoedigen zij het gebruik van pgb’s. “Mensen die erom vragen, krijgen ten onrechte te horen dat het heel ingewikkeld is, dat ze er niet aan moeten beginnen”, vertellen Verdonschot en Hilhorst in het Eindhovens Dagblad.