Langdurige zorg blijft maatwerk
Het liefst wonen we zo lang mogelijk zelfstandig, maar soms lukt dat niet meer. In het AD maakt Olfert Koning van ActiZ, branchevereniging van 400 zorgorganisaties, je wegwijs in wat dan de mogelijkheden zijn.
Koning legt uit dat zorg maatwerk is , met als leidraad de Wet Langdurige Zorg, voor mensen die 24 uur per etmaal zorg krijgen. “De overheid streeft ernaar mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Mits er geen blijvende, intensieve zorg nodig is. Als die zorg wel nodig is, gaan mensen naar een verpleeghuis. Daarnaast heb je allerlei woonvormen waarbij mensen zelf een woning huren en die zorg binnen handbereik is.”
Variatie in woonvormen
In die woonvormen heb je varianten, aldus de ActiZ-uitleg in het AD, waaronder aanleunwoningen, zorgvilla’s en zorghotels. “Wel moet de kwaliteit van de zorg, zowel regulier als particulier, aan wettelijke eisen voldoen. Gemeenten, woningcorporaties en de landelijke overheid hebben de afgelopen jaren echter te weinig geïnvesteerd in bouwen voor ouderen, waardoor er een gebrek aan huisvesting voor senioren is.”
Niet altijd eerste voorkeursplek
De meeste mensen willen het liefste in de buurt wonen van familie en vrienden, maar het is niet gezegd dat daar altijd tijdig een plek is,zegt Koning in het AD. “We zien helaas ook dat bij de meeste mensen die nu worden opgenomen dat ook acuut moet gebeuren, omdat het thuis echt niet langer gaat. Dat betekent vaak dat mensen niet altijd direct op hun eerste voorkeursplek terechtkomen, maar gewoon daar waar op dat moment een plaats is.”
Cliëntenondersteuning
Voor mensen die er niet uit komen is het advies: “Neem contact op met je zorgverzekeraar of met de gemeente. Zij kunnen je telefonisch helpen, of er komt iemand langs. Of kijk op regelhulp.nl, dat is een site van het ministerie van VWS , daar kan je gratis onafhankelijke cliëntenondersteuning krijgen.’”