Wie krijgt voorrang in ziekenhuis

Patiënten die op de wachtlijst staan voor een behandeling in het ziekenhuis moeten in bijna de helft van de gevallen langer wachten dan maximaal toegestaan, blijkt volgens de Telegraaf uit de nieuwste VWS-monitor. Om ervoor te zorgen dat mensen die snel geholpen moeten worden niet ondersneeuwen op de wachtlijst, zet het kabinet in op meer triage: de patiënt die er het ergst aan toe is, krijgt voorrang.

“We hebben niet genoeg zorgpersoneel om iedereen dezelfde zorg te leveren”, zegt Jochen Mierau, gezondheidseconoom aan de Rijksuniversiteit Groningen, terwijl hij wijst op de vergrijzende samenleving waardoor de vraag naar zorg toeneemt. Mierau schetst in de Telegraaf het dilemma: “Gaan we voor iedereen de zorg organiseren met een lager kwaliteitsniveau, gaan we mensen uitsluiten van zorg, of maken we andere keuzes? Een gevoelige discussie, maar die moeten we als samenleving wel voeren.”

Capaciteitsmanagement

’De zorgvrager met de grootste urgentie wordt als eerste van de wachtlijst gehaald’, zo staat in het regeerplan. Maar dat gebeurt allang, reageert Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij noemt het in de Telegraaf ’aanmatigend’ dat dit als oplossing aangedragen wordt. “Alsof ziekenhuizen daar op dit moment nog geen oog voor hebben. Wij zijn juist heel erg op capaciteitsmanagement gericht.”

Gevaarlijk spel

Op den duur is wachtlijst-triage volgens Berden ’gevaarlijk spel’.”Mensen op de wachtlijst met een hoog risico krijgen nu voorrang op patiënten met een medium of laag risico. Zij blijven langer op die wachtlijst staan. Vanuit het perspectief van die patiënt is dit een drama, want die blijft langer zitten met zijn klachten.”

Meekijken bij huisarts

Uiteindelijk moet de oplossing meer gezocht worden in het verminderen van de zorgvraag, daar zijn de meeste experts het wel over eens. Volgens Niels Honig, bestuursvoorzitter van het Franciscus ziekenhuis, loont het de moeite om de samenwerking met de huisarts verder uit te bouwen. “We doen ook steeds vaker meekijk-consulten waarbij een specialist uit het ziekenhuis digitaal meekijkt met het consult van de huisarts. Op die manier voorkom je veel onnodige verwijzingen.”