Patiënt ligt korter en minder vaak in ziekenhuis
Artsen ontslaan patiënten sneller uit het ziekenhuis dan in het verleden. Patiënten met een herseninfarct of alvleesklierontsteking bijvoorbeeld worden maar één tot enkele dagen in het ziekenhuis gehouden.
Het idee om het aantal opnamedagen in te dammen, is dat deze patiënten ook vanuit huis met speciale apparatuur goed in de gaten kunnen worden gehouden. Experts verwachten dat deze ontwikkeling niet meer te stoppen is: ziekenhuisopnames zullen zeldzamer worden en er zal meer thuis voor patiënten worden gezorgd. De zorgvraag groeit zo snel dat er ruimte moet zijn voor de kwetsbaarste mensen die écht een ziekenhuisbed nodig hebben.
Verpleging thuis
Een rondvraag van het AD leert dat ziekenhuizen nu al proberen het aantal opnames flink te minderen. Ook hoeven patiënten veel minder voor controles naar het ziekenhuis. Patiënten geven bijvoorbeeld hun bloeddruk, hartslag of pijnscore door. Gespecialiseerde verpleegkundigen houden die gegevens in de gaten. Vaak komen wijkverpleegkundigen langs voor medische hulp.
Thuis monitoren
Ziekenhuizen die vol inzetten op het thuis monitoren van patiënten besparen veel tijd. Zorgverzekeraar VGZ ziet een kwart minder ligdagen en consulten bij de hospitalen die meer ziekenhuiszorg naar huis verplaatsen. In de toekomst zal het ziekenhuis een plek zijn waar patiënten alleen komen als het echt niet anders kan, voorspellen experts. “Het gaat langzamer dan we zouden willen”, stelt een onderzoeker bij het Radboudumci n het AD . Nu valt of staat de thuisbehandeling met dokters die het aandurven én de meerwaarde zien, merken experts.
Veranderingen gaan langzaam
Ziekenhuizen besparen er nu wellicht tijd en bedden mee, maar de zorgkosten dalen niet. “Het had nu al miljoenen moeten besparen, maar dat is niet gelukt. Of een patiënt nu één of vijf dagen ligt, een ziekenhuis krijgt nog steeds hetzelfde bedrag. Veranderingen gaan langzaam in de zorg”, concludeert in het AD een Tilburgse hoogleraar gezondheidszorg.
Goede communicatie cruciaal
De Patiëntenfederatie Nederland benadrukt in het AD dat goede communicatie cruciaal is. : Geen patiënt ligt graag onnodig lang in het ziekenhuis, maar ze willen wel dat het verantwoord is en dat ze weten wat ze moeten doen als herstel uitblijft of de situatie verslechtert. Aan die goede communicatie ontbreekt het nog weleens.