Pak niet marktwerking aan, maar hoge zorgvraag
Zorgpremies stijgen door de toegenomen zorgvraag. Om kosten te verlagen, moet de zorgvraag omlaag en moeten we ons sociale vangnet versterken. Dat schrijft hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy in het FD.
“De echte discussie over de zorgsector gaat niet over marktwerking of het zorgstelsel, maar over het verminderen van de vraag naar zorg en daarmee de hoeveelheid verleende zorg. Om dat gesprek aan te gaan, is een confrontatie nodig met gevestigde partijen die doorlopende belangen hebben.” De politiek gaat die confrontatie liever uit de weg, aldus Canoy in het FD.
Er is iets heel erg mis gegaan
Er is volgens Canoy iets heel erg mis gegaan vormen van zorg (zoals de ouderenzorg) die het sociale en alledaagse domein raken. “Door ze te benaderen vanuit de institutionele zorg, komen ze van de mensen en de samenleving af te staan. Het gevolg: we betalen te veel en overbelasten de arbeidsmarkt.”
Kracht van betrokken gemeenschap
Burgers en patiënten rekenen er nu op dat de overheid al hun zorgproblemen ondervangt. Ouders op leeftijd bijvoorbeeld die hulp nodig hebben, worden naar een verpleeghuis gebracht. De kracht van een betrokken gemeenschap is verloren gegaan. Niet alle problemen die bij het leven met beperkingen horen moeten met zorg beantwoord worden, schrijft Canoy in het FD.