Over zorgverzekeraars nauwelijks klachten
Het regelen van een scootmobiel of traplift via de gemeente kan zomaar een jaar duren. Het aantal aanvragen groeit gemeenten namelijk boven het hoofd. Het AD bericht hoe Leo Bisschops, voorzitter van Senioren Brabant-Zeeland, en jurist Bert van ’t Laar bij de politiek lobbyen voor een alternatief.
Volgens de seniorenorganisatie zouden grote delen van de Wmo veel beter passen bij zorgverzekeraars. Niet omdat die nu zo perfect zijn, maar omdat die veel efficiënter kunnen werken. Bisschops zegt in het AD: “Er zijn tien zorgverzekeraars, waarvan er een paar heel groot zijn. Die kopen op grote schaal zorg in, hebben de ervaring en werken doorgaans snel. Er zijn nu 342 gemeenten die elk hun eigen zorginkoop hebben. Dat is versnipperd en duur.”
Vaste protocollen
“En we krijgen nauwelijks klachten over zorgverzekeraars”, voegt oud-rechter Van ’t Laar in het AD toe. Hij heeft zich na zijn pensioen gespecialiseerd in klachten- en bezwaarprocedures. In die hoedanigheid spande hij voor de vereniging honderden zaken aan op het gebied van de Wmo, de Zorgverzekeringswet en de Wet Langdurige Zorg. “Zorgverzekeraars hebben vaste protocollen, reageren snel en begrijpen door hun ervaring zorgklachten.
Hoort er gewoon bij
“Neem nu hulpmiddelen zoals trapliften, aangepaste fietsen, scootmobielen. Die zijn overzichtelijk en makkelijk onder te brengen bij de zorgverzekeraar”, zegt Van ’t Laar. “En hetzelfde geldt voor huishoudelijke hulp en begeleiding.” Een huishoudelijke hulp mag nu alleen maar poetsen”, zegt hij. “Maar iemand helpen uit bed komen, signaleren dat iemand eenzaam is of niet kan rondkomen, hoort daar toch gewoon bij?”