Maanden wachten om specialist te zien
Door een tekort aan artsen moeten patiënten volgens het AD langer doorlopen met klachten. Vooral voor een afspraak met een neuroloog of maag-darm-leverarts zijn de wachttijden langer dan zou moeten.
Gemiddeld moeten patiënten die een afspraak willen maken met een maag-darm-leverarts (mdl-arts) dertien weken langer wachten dan de bedoeling is. Voor een neuroloog wachten patiënten zeven weken langer dan zou moeten. Dat blijk, zo meldt het AD, uit een analyse die vergelijkingssite Independer maakte van de wachttijden voor de spreekuren van medisch specialisten.
Volgens landelijke afspraken moeten patiënten binnen vier weken op die spreekuren terechtkunnen, maar dat halen veel poli’s van ziekenhuizen bij lange na niet. Van de mdl-poli’s haalt meer dan 86 procent die afspraak niet, bij neurologie een kleine 80 procent.
Veel vacatures
Volgens de artsenverenigingen zijn er simpelweg te veel patiënten en te weinig artsen. Voor beide medische specialisaties staan tientallen vacatures open. Tegelijkertijd groeit het aantal ouderen en daarmee de vraag naar zorg, constateert de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen in het AD. “Niemand vindt het fijn dat er wachtlijsten zijn. Het wordt steeds nijpender, we denken als artsen ook na over hoe het beter kan.”
Klachten verergeren
Patiënten met acute klachten krijgen nu voorrang. Mensen met minder urgente problemen, zoals migraine of chronische buikklachten, moeten soms maanden wachten. “Mensen lopen langer door met pijn”, zegt de Patiëntenfederatie in het AD.. “Zo verergeren hun klachten en hebben ze meer behandeling nodig.”