Helemaal door de molen op de valpoli

Op de valpoli in UMC Utrecht worden mensen met een verhoogd valrisico helemaal door de molen gehaald. “We screenen uitgebreid, met een fysiotherapeut en bloedonderzoek en hebben een gesprek met de patiënt en met een eerste contactpersoon’, zegt Internist Robert van den Broek in Trouw.

“Omdat we een academisch ziekenhuis zijn doen we ook onderzoek. We weten dat mensen, zeker ouderen, die op de eerste hulp belandden na een val, soms weer vallen. Zo’n 10 tot 20 procent keert binnen een maand terug op de eerste hulp. We willen beter kunnen voorspellen voor wie dat geldt, zodat we hopelijk vallen kunnen voorkomen.

Vragenlijst op de app

“We gaan onderzoeken of een app ons kan helpen. Mensen die bij ons op de eerste hulp zijn geweest krijgen de app op hun telefoon”, aldus Van den Broek in Trouw. “Daarna gaan ze die iedere dag invullen. Er is een aantal vragen, zoals: hoe voel je je vandaag? Hoeveel heb je gegeten en gedronken? Ben je duizelig? Die gegevens komen dan bij ons binnen en dan kunnen we kijken of actie nodig is. Nu testen we eerst de app op kleine schaal, maar als het werkt willen we de definitieve app zo snel mogelijk met de collega-ziekenhuizen regionaal inzetten, zodat zoveel mogelijk mensen er gebruik van kunnen maken.”

Leed en zorgkosten besparen

“Van alle kosten van de zorg in Nederland, dat is op dit moment meer dan honderd miljard, wordt 1 tot 2 procent veroorzaakt door vallen. Dat is meer dan een miljard’, aldus de Utrechtse internist in Trouw. “Als we vallen kunnen voorkomen besparen we leed en zorgkosten.”