Afschaffing collectiviteitskorting

De Tweede Kamer heeft gestemd vóór het afschaffen van de collectiviteitskorting voor op de zorgverzekering. De korting bleek een sigaar uit eigen doos, schrijft het AD.

Een collectieve zorgverzekering is af te sluiten bij je werkgever, de gemeente, verenigingen of belangenorganisaties. Het idee achter de collectiviteitskorting was dat als een grote groep mensen in één keer een zorgverzekering zou afsluiten, zorgverzekeraars daardoor aan de verzekerden korting kon geven op de premie. Maar de zorgpremie werd eerst voor iedereen verhoogd, waarna een bepaalde groep verzekerden dit terugkreeg als korting.

Elf miljoen verzekerden

Met de stijgende inflatie, gasprijzen en benzinekosten, zal het voor deze groep verzekerden voelen alsof hen een korting wordt afgepakt in al zware tijden, zegt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij vergelijkingssite Independer. Het zou gaan om ongeveer 11 miljoen mensen die zich bij een collectief hebben aangesloten.

Overzichtelijker polisaanbod

De verwachting is volgens het AD dat er door het afschaffen van de collectiviteitskorting een overzichtelijker polisaanbod zal ontstaan. Bovendien wordt het allemaal wat eerlijker, is de redenering. Omdat individueel verzekerden via premieopslag meebetaalden aan de korting van collectief verzekerden.

Alleen basisverzekering

Het afschaffen van de collectiviteitskorting gaat alleen op voor de basisverzekering. “Alleen daar heeft de minister iets over te zeggen, de aanvullende verzekering valt niet onder de invloedsfeer van de overheid.” De collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt met ingang van 1 januari 2023 afgeschaft.