Zorgoproep aan familie is trend aan het worden

Het personeelstekort is mede door corona tijdens de zomervakantie zó groot dat verpleeghuizen een dringend beroep doen op mantelzorgers.

Wie wil dat zijn of haar naaste vaker wordt gedoucht, moet soms zelf bijspringen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het AD en Het Parool.

Spring alsjeblieft bij

Vlak voor de zomer kregen bijvoorbeeld alle bewoners van de 23 verpleeghuizen van Thebe, de thuiszorgcliënten en hun familieleden een brief met daarin de vraag of familieleden kunnen bijspringen. “Wij vragen: kom alsjeblieft helpen met douchen, het uittrekken van steunkousen of wees bij het eten.” De brief was bedoeld “om mensen wakker te schudden”.

Niet over de schutting gooien

Veel mantelzorgers verzetten al bergen werk, waarschuwt MantelzorgN, dat over de oproepen van de zorginstellingen zegt: “Het is een trend aan het worden.” Om de samenwerking tussen zorgpersoneel en mantelzorgers soepel te laten verlopen, is het vooral van belang dat mantelzorgers niet de indruk krijgen dat de vaste medewerkers het werk over de schutting gooien.

Gevoel tot last te zijn

Ouderenbond Anbo zegt: “Sommige ouders die zwaar op hun kinderen moeten leunen krijgen het gevoel dat ze hun tot last zijn. Dan willen ze er soms liever niet meer zijn.”

Samenleving moet zorgzamer worden

De gatenkaas in de zomerroosters van zorginstellingen is een voorbode van wat Nederland door de vergrijzing te wachten staat, waarschuwt ouderenzorgkoepel ActiZ in het AD. “De vanzelfsprekende overtuiging dat je een beroep kunt doen op professionele zorg, moeten we loslaten. Als samenleving moeten we zorgzamer worden en het omdraaien: eerst kijken wat de cliënt zelf kan, dan wat de familie kan, wat technologie kan, en dan zo laat mogelijk: wat kan de zorg nog doen?”

Verantwoordelijkheidsgevoel neemt af

De maatschappelijke teneur van individualisering lijkt niet bij te dragen aan een oplossing, aldus de Amsterdamse instelling Amstelring in Het Parool . Verantwoordelijkheidsgevoel voor ouderen en kwetsbaren neemt af. “Omzien naar elkaar is niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk. Maar dat lost het tekort aan artsen en verpleegkundigen natuurlijk niet op.”