Zorg in de wijk verschraalt

Door alle uitgestelde operaties knelt het in de thuiszorg. Patiënten kunnen soms niet direct het ziekenhuis uit omdat er geen nazorg is. Ook krijgen ze minder uren hulp.

“We hebben te maken met een zorginfarct. Patiënten krijgen niet altijd meer de zorg die ze nodig hebben”, constateert Bianca Buurman, voorzitter van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, in het AD.

‘Het knelt enorm’

Branchevereniging ActiZ meldt dat het ‘enorm knelt’ in de thuiszorg. “In de hele ouderenzorg zien we dat de zorgkloof zich gaat openbaren; er zijn meer hulpbehoevende 65-plussers, maar het aantal zorgmedewerkers groeit niet”, zegt bestuurder Wil van de Laar. Thuiszorgorganisaties moeten scherp kijken naar wat een cliënt nodig heeft en welke hulp de familie kan bieden. “We proberen mantelzorgers vooraf te informeren dat als ze hun vader of moeder laten opereren, ze ook echt mee moeten helpen met de nazorg.”

Maatschappelijk debat

Volgens Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland moet het werk in de thuiszorg aantrekkelijker worden. “Mensen stoppen er nu mee, omdat ze de werkdruk te hoog vinden, terwijl het salaris bescheiden is”, stelt voorzitter Bianca Buurman. “Daarbij zijn de doorgroeimogelijkheden beperkt. Er is voor de langere termijn een maatschappelijk debat nodig over wat we in de toekomst nog aan zorg verwachten als meer ouderen langer thuis blijven wonen.”

Naar andere woonsetting

Ook is het belangrijk dat mensen eerder nadenken over wie hen kan helpen als ze de 70 passeren en een been breken, stelt zorgbestuurder Van der Laar in het AD. Als ouderen geen sociaal netwerk hebben, moeten ze misschien naar een andere woonsetting toe. Wij kunnen niet meer overal voor komen.”