Zorg dat je zonodig elkaar kunt helpen

Nóg langere wachtlijsten in de verpleeghuiszorg, minder thuiszorg en mogelijk vaker een opnamestop in het ziekenhuis. Al in 2030 lopen we het risico niet meer alle zorg te krijgen die we nodig hebben, zeggen deskundigen in de Telegraaf..

Ondertussen neemt de zorgvraag toe. Zonder ingrijpen verschraalt de ouderenzorg steeds verder, denkt Bianca Buurman, hoogleraar Acute Ouderenzorg bij het Amsterdam UMC en voorzitter van beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Met 110.000 mensen te weinig in 2034 kampt juist deze sector met het grootste tekort.

Sociaal netwerk

“Hierdoor worden de wachtlijsten in de verpleeghuiszorg de komende jaren langer”, zegt Buurman in de Telegraaf. “Ook krijgen mensen steeds minder thuiszorg.” Ze adviseert ouderen daarom nu alvast te investeren in een sociaal netwerk bij hen in de buurt. “Zodat ze elkaar kunnen helpen als dat nodig mocht zijn.”

Verkeerde bed

“De tekorten in de ouderenzorg hebben ook voor ziekenhuizen gevolgen”, zegt Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in de Telegraaf.. Dit leidt tot meer ’verkeerde bed-dagen’, ouderen die langer in het ziekenhuis moeten blijven omdat er geen verpleeghuisplek of thuiszorg beschikbaar is. Dit kan weer leiden tot meer opnamestops in het ziekenhuis.