Zo lang mogelijk fijn thuis in Velp
Hoe kunnen ouderen in het vergrijzende Nederland langer zelfstandig blijven wonen? En hoe belanden ze minder in het ziekenhuis? In Velp lijken ze daar volgens de AD-serie Zorgen voor Morgen hét antwoord op te hebben gevonden, al krijgt dat nog nauwelijks navolging.
Vertel, wat heb je nodig? Die vraag stelde specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet aan de huisartsen in het Gelderse Velp. Zelf was ze afkomstig uit hetzelfde métier en het antwoord van haar oud-collega’s kon ze al wel raden: dagen van elastiek, om de uitpuilende agenda aan te kunnen.
Sterke vergrijzing
Met die wens in het achterhoofd ging Bertholet aan de slag en in 2011 zette ze als eerste in Nederland een zelfstandige praktijk voor ouderengeneeskunde op in het vergrijsde dorp. Juist daar, aldus het AD, want volgens het CBS loopt Velp ’twee tot drie decennia op de vergrijzingstroepen vooruit’: 27 procent van de Velpenaren is ouder dan 65 jaar en 15 procent is 75-plusser. Landelijk ligt dat op ongeveer 19 en 8 procent.
Compleet beeld
De praktijk van Bertholet neemt tijdelijk, voor een half jaar meestal, oudere patiënten over van hun eigen huisarts. Die periode gebruiken de specialisten en verpleegkundigen van Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet om te onderzoeken wat er allemaal speelt bij de betreffende patiënt. Die zoeken ze thuis op voor een compleet beeld. Daarna maakt het team van Bertholet een behandelplan met als achterliggend doel: zorgen dat iemand zo lang mogelijk op een fijne manier thuis kan blijven wonen.
Alle neuzen dezelfde kant op
Bertholet zegt in het AD: “Deze groep patiënten vergt veel tijd en die hebben huisartsen niet. Hun problematiek vraagt om een goed overzicht, maar dat is lastig voor een huisarts, als er bijvoorbeeld ook artsen uit het ziekenhuis bij betrokken zijn én fysiotherapie én ergotherapie én thuiszorg. Wij maken van al die stukjes informatie een overzicht en zetten met ons behandelplan alle neuzen dezelfde kant op.”
Ons Raadhuis
Bertholet opende samen met haar collega’s in een oude pastorie, ook in Velp, Ons Raadhuis. Hier kunnen niet alleen haar patiënten, maar alle ouderen uit de gemeente vijf dagen per week van ’s ochtends tot ’s avonds vertoeven. Een handvol vaste krachten en tachtig vrijwilligers regelen het dagprogramma, van stoelyoga tot het maken van de podcast Ouder worden is niet voor watjes.
Andere plaatsen
Naar het voorbeeld van de specialistische praktijk voor ouderengeneeskunde in Velp zijn er volgens het AD ook projecten gestart in Zoetermeer, Tiel en Rotterdam. Deze praktijken onderhouden nauw contact: ze overleggen samen met zorgkantoren en zorgverzekeraars om te bereiken dat dit soort ouderenzorg overal beschikbaar wordt en dat er structurele financiering voor komt.