Ziekenhuisbezoek voelt als reis naar Japan

De Twentse ziekenhuizen MST en ZGT groeien meer en meer naar elkaar toe. De komende maanden werken ze plannen uit voor nog verdere samenwerking. Als het aan inwoners van Twente ligt, schrijft Tubantia,, speelt noaberschap daarbij een grote rol.

Al eerder werd bekend dat de ziekenhuizen onderzoeken of een groot ziekenhuis haalbaar is, op een centrale locatie in Twente. Dat wordt de stip aan de horizon. Maar dat zou dan over 20 of 30 jaar zijn. De komende jaren moet er ook iets gebeuren. MST en ZGT willen volgens Tubantia de ziekenhuiszorg op kortere termijn beter organiseren. Dat is nodig, omdat het steeds meer knelt. De bevolking vergrijst, er zijn personeelstekorten en de vraag naar zorg stijgt.

Samenwerking cruciaal

MST en ZGT hebben inwoners van Twente gevraagd welke kant het op moet. Een groep Twentenaren heeft hier uitgebreid over gesproken. Ze hebben een advies gemaakt waarin het begrip noaberschap centraal staat. Cruciaal in het advies is het woord samenwerking. Niet alleen tussen zorgverleners onderling, maar ook tussen zorgverleners, patiënten en hun naasten. De inwoners willen dat iedereen toegang heeft tot zorg. Dat betekent goed vervoer, betaalbare zorg, begrijpelijke taal, informatie kunnen vinden en hulp kunnen regelen. Het mag ook digitale zorg zijn, maar die moet dan wel goed zijn.

Inwonersadvies

Het inwonersadvies aan de ziekenhuizen is volgens Tubantia geschreven door 75 Twentenaren, afkomstig uit alle veertien gemeenten. Inwoners konden zich ervoor aanmelden. Verder hebben 1100 Twentenaren digitaal ideeën aangereikt. Ook zijn er gesprekken geweest met 97 kwetsbare mensen. Dak- en thuislozen bijvoorbeeld, maar ook een groep ouderen. “Dat was heel indrukwekkend”, zegt bestuursvoorzitter Hilde Dijstelbloem van ZGT. “Iemand zei dat een bezoek aan het ziekenhuis voelt als een reis naar Japan. Sommige dingen zijn voor ons vanzelfsprekend. Dat geldt niet voor iedereen.”

Afstand tot de zorg

Als het gaat om afstand tot zorg kan dat een fysieke afstand zijn. De regio Noordoost-Twente is in de ogen van de inwonersgroep een zorgenkindje. Maar het kan ook gaan om afstand in figuurlijke zin. Bestuursvoorzitter Jan den Boon van MST vindt dat zorg moet aansluiten bij het leven dat Twentenaren leiden. “Te vaak is een ziekenhuisopname een schokkende onderbreking van het leven. Dat moet anders.”