Zelfredzaam in het verpleeghuis
Bewoners van verpleeghuis Nij Dekama in Weidum scheppen sinds kort weer zelf hun eten op. Die zelfredzaamheid brengt hen een gevoel van eigenwaarde én ontlast het personeel, aldus de Leeuwarder Courant.
Best bijzonder dat zo’n klein dorp met 540 inwoners nog een eigen verpleeghuis heeft. Dat willen de medewerkers en de 35 bewoners – veelal 80+ – graag zo houden. Om de zorg hier ook in de toekomst te kunnen blijven bieden, kiezen medewerkers voor een toekomstbestendige aanpak.
Actief en zelfstandig
Voor de nieuwe wijze benadering, die in steeds meer verpleeghuizen wordt toegepast, hanteren de medewerkers volgens de Leeuwarder Courant een Engels begrip: reablement. Die term staat voor een aanpak die bewoners in staat stelt om zo actief en zelfstandig mogelijk te kunnen leven en die tegelijkertijd de medewerkers ontlast.
Eten opscheppen
De nadruk ligt vooral op wat bewoners zelf willen en kunnen. Taken die ze op zich nemen zijn bijvoorbeeld koffie- en theeschenken, afwassen, brood smeren en eten opscheppen (ook voor medebewoners) en zelfstandig naar het restaurant gaan. Ook kunnen ze zichzelf – eventueel met wat hulp van een medewerker – weer wassen en aankleden. Waar nodig worden hulpmiddelen ingezet of alternatieven bedacht.
In beweging komen
‘De mensen moeten niks”, noteert de Leeuwader Courant in het verpleeghuis. “We nodigen hen alleen maar uit om in beweging te komen. Het contact met bewoners is met de nieuwe aanpak intenser geworden. Hoe beter we elkaar leren kennen, hoe meer de bewoners ook zelf willen doen. We hebben gesprekstechnieken geleerd om bewoners in beweging te krijgen en te motiveren in wat ze willen en kunnen. Zo’n veranderingsproces gaat stap voor stap, maar al die kleine stapjes helpen mee.”
Iets hoger cijfer
Het scholingsprogramma is ontwikkeld door Hogeschool Zuyd in Heerlen en de Universiteit van Maastricht. Zorgorganisatie Patyna (waarvan Nij Dekama onderdeel is) doet ook zelf onderzoek in Weidum en op andere locaties waar met het Reablementprogramma wordt gewerkt. Daaruit blijkt dat de nieuwe aanpak er bijvoorbeeld voor zorgt dat cliënten hun kwaliteit van leven een iets hoger cijfer geven: een 7,2 in plaats van een 6,7. Medewerkers gaven het scholingsprogramma een 8. Zij ervaren volgens Patyna meer werkplezier.