Wordt moeder te veel in de watten gelegd?

Een dochter vindt dat ze te weinig ‘ambulante thuiszorg volgens niet-professioneel tarief’ van de gemeente kreeg toegezegd.

NRC beschrijft een zitting van de Centrale Raad van Beroep. De zaak waarvoor de dochter die ochtend om kwart voor tien in Utrecht moest zijn, eindigt om vijf over tien in een schikking.

Professionele zorg

Aan de orde is een hoger beroep van een inwoner van Amsterdam tegen een beslissing van het gemeentebestuur om over 2019-2020 niet de aangevraagde 10 uur ‘ambulante thuiszorg volgens niet-professioneel tarief’ toe te kennen aan de dochter, maar in totaal 6¾ uur, waarvan slechts 2¾ uur voor de dochter. De overige 4 uur moet worden besteed aan professionele zorg en niet aan mantelzorg.

Te weinig zelfredzaamheid

De gemeente vond dat dochter haar moeder te veel in de watten legde, noteert NRC. Althans “te weinig stimuleert tot zelfredzaamheid”. Of, zoals de vertegenwoordiger van de gemeente het op de zitting bondig uitdrukt “U neemt te veel over.” Maar vlak voor de zitting ontdekt de ambtenaar dat zijn procesdossier niet op orde is – en de beslissing van drie jaar geleden achterhaald is. Hij begint meteen over een schikking.

Steeds opnieuw aanvragen

Ter zitting ontspint zich een debat over individuele indicatiestellingen, de gewenste duur ervan en de omvang, aldus de NRC-impressie. Het gaat over de stress die gepaard gaat met “steeds opnieuw moeten aanvragen” en dan “soms maar een half jaar toegekend krijgen” versus de gemeente die “wil vermijden dat mevrouw iedere keer weer bij de gemeente langskomt”.

Dochter tevreden

Hoe dan ook, dochter is sinds 2020 ook tevreden met 8 uur gesubsidieerde mantelzorg in plaats van 10. Binnenkort is er een afspraak waarbij de zorgvraag van moeder opnieuw zal worden beoordeeld. En de gemeente is alsnog bereid om over de omstreden periode hetzelfde aantal uren toe te kennen als nadien is verstrekt.