Wachtlijsten kunnen korter

Particuliere klinieken hebben ruimte om meer patiënten te behandelen. Patiënten moeten vaak lang wachten op een behandeling omdat ze op de wachtlijst staan van een regulier ziekenhuis. Dat geldt met name voor de behandelingen die vanwege corona het vaakst zijn uitgesteld, zoals staaroperaties, knie- en heupvervangingen en het verwijderen van spataderen. Voor een simpele MRI-scan wachten patiënten in een kliniek gemiddeld zes dagen en in een ziekenhuis ruim drie weken; bijna vier zo keer lang. Dit blijkt uit een analyse van de wachttijden die de Nederlandse Zorgautoriteit publiceert, door Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, voor Trouw en De Groene Amsterdammer.

Geen levensgevaar, wel pijn

Patiënten die langer moeten wachten op bijvoorbeeld een heupvervanging zijn vaak niet in levensgevaar, maar hebben door het uitstel wel extra pijn en ongemak. Juist die planbare zorg – behandelingen die niet binnen zes weken hoeven plaats te vinden – is de afgelopen twee jaar vaak afgeschaald. De langere wachtlijsten worden deels veroorzaakt doordat ziekenhuizen de ‘makkelijke’ behandelingen niet kwijt willen omdat deze financieel meer opleveren dan de ingewikkeldere zorg.

Wettelijke taak in te grijpen

De Nederlandse Zorgautoriteit houdt toezicht op de toegankelijkheid van zorg, zegt Xander Koolman, gezondheidseconoom aan de Vrije Universiteit in Trouw. “Die heeft de wettelijke taak in te grijpen als mensen onterecht te lang moeten wachten op passende zorg.” Maar die heeft niet ingegrepen. “Het uitstellen van al die zorg heeft de gezondheid van tienduizenden Nederlanders geraakt”, zegt Koolman.